Visa allastudier.se som: Mobil

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden.

Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.

En är att många tjejer väljer att byta program under gymnasietiden. En annan är att de tjejer som ändå stannar kvar på de mansdominerade programmen har svårt att få jobb när de har läst klart. Av de tjejer som gick ut byggprogrammet 2005 hade endast 46 procent jobb tre år efter studenten, jämfört med 71 procent av killarna, visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. På fordonsprogrammet är motsvarande siffror 51 procent av kvinnorna jämfört med 77 procent av männen.

Tjejerna väljer i hög grad att plugga vidare i stället för att gå arbetslösa.

– Men det är inte bara skolan utan även du och jag som kunder som har en könsuppdelad verklighetssyn. När mannen kommer med sin Volvo till en bilverkstad vill han prata med en "riktig" bilmekaniker och inte den där unga tjejen, säger Sven Sundin på Skolverkets statistikenhet.

Mönstret har varit detsamma under de senaste tio åren. Den stereotypa könsuppdelningen och svårigheterna på arbetsmarknaden gör Sven Sundin bekymrad.

– Det är lite dystert. Som det ser ut nu skulle jag aldrig försöka övertala en tjej som inte vet vad hon vill att välja otraditionellt.

Av Svenska byggnadsarbetareförbundets medlemmar är i dag mindre än 1 procent kvinnor. Men förbundet eftersträvar större mångfald och har bland annat bildat ett kvinnligt nätverk, säger 2:e ordföranden Johan Lindholm.

– Det har gjorts en del insatser, men det är långt ifrån tillräckligt. Jag tror att det vore värdefullt för våra arbetsplatser med fler kvinnor och det skulle tas emot positivt av de allra flesta.

"Jag brukar bara gå"

En yrkesgrupp där tjejer vinner mark är bland målarna. Vid måleri-SM i slutet på maj är det enbart tjejer som gör upp om att bli Sveriges bästa målare. Sarah Nordlöf-Klintorph, 20 år, från Stockholm är en av finalisterna. Hon arbetar just nu som lärling och har fått höra en del från manliga kollegor på olika byggen.

– De kan slänga ur sig konstiga saker som "Jaha, en tjej, är du duktig eller?" Vad gör man? Jag brukar bara gå, säger hon.

Fakta: Jobb efter studenten

Andel som är etablerade på arbetsmarknaden tre år efter avslutat gymnasieprogram:

Artikelskribent: Lina Nyberg

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Video: 5 karriärvägar efter estetiska programmet

Om du gillar att uttrycka dig kan estetiska programmet vara perfekt. Här får du fem tips på hur din karriär kan se ut.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt. För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan? – Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger I ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön