12 okt 2021

Toppa YH-utbildningen utomlands

En yrkeshögskoleutbildning är branschnära och skapar kontakter – i Sverige. Men om du vill söka jobb utomlands krävs oftast en Bachelor- eller Masterexamen från universitet.

Hitta din YH-utbildning:

Sök bland samtliga YH-utbildningar i Sverige

Det många inte känner till är att man kan bygga på sin tvååriga yrkeshögskoleutbildning på många universitet utomlands och göra en så kallad ”top up degree”.

 Många av de skolor vi jobbar med tillgodoräknar yrkeshögskoleutbildning, de flesta ett år, men vissa skolor tillgodoräknar två år. Dessa skolor har besökt yrkeshögskoleanordnare i Sverige, förstår konceptet och vet att lärarna är bra, berättar Zebine E Bojler på Study Abroad, som förmedlar utbildning utomlands till svenskar.

Paulina Edström Lindell gick yrkeshögskoleutbildningen Internationell inköpsekonom vid Yrkeshögskolan i Göteborg och studerar nu vid Grenoble Graduate School of Business i London.

I och med att jag läste en internationell utbildning på Yrkeshögskolan i Göteborg kändes det naturligt att fortsätta läsa ett tredje "top-up year" för att få min kompletta kandidatexamen så att jag i framtiden kan fortsätta studera en master-utbildning eller jobba utomlands. Vill man ha ett bra jobb utomlands med god lön och chanser att klättra på karriärstegen är det nästan alltid obligatoriskt att ha minst en kandidatexamen, säger Paulina Edström Lindell.

Skolan godkände tillgodoräkning av samtliga Paulinas kurser.

Jag skickade in mitt kursprogram för att de skulle bedöma om jag var en lämplig kandidat för ett "top-up year". De avgjorde att jag hade rätt bakgrund för att kunna fortsätta mina studier på skolans Bachelor International Business-program och jag kunde tillgodoräkna mig alla kurser jag läst på yrkeshögskolan.

Så går du tillväga

Enklast ta hjälp av förmedling
Många av de förmedlingar som finns i Sverige har upparbetade kontakter med universiteten de representerar, vilket innebär att dessa universitet känner till YH-utbildning. Det gör ofta att tillgodoräknandet av poäng går smidigt och snabbt.

Se till att få dina kurser översatta
Begär att få ut din kursplan från YH-utbildningen på engelska, som du sedan skickar in till det utländska universitetet. Kan du inte få ut det på engelska, anlita en auktoriserad översättare.


Var ute i god tid
Eftersom det utländska universitetet ska göra en bedömning av dina tidigare studier kan det ta lite tid. Var därför ute i god tid med att skicka in din ansökan till universitetet. Utomlands söker man oftast direkt till universitetet och behöver inte vänta in en speciell ansökningsperiod.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

351 beviljade YH-utbildningar

IP-Paralegal, Kommersiell drönaroperatör och Virtual Reality-utvecklare är tre nya utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett klartecken att starta under hösten 2017 och våren 2018. Nu är det klart vilka yrkeshögskoleutbildningar som får tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta de närmaste åren. Totalt har 351 yrkeshögskoleutbildningar blivit beviljade och kommer förse ...
Läs mer