Visa allastudier.se som: Mobil

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna. 

– Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriärcoach från Lund. 

Tiotusentals skåningar har mer än ett jobb att gå till under arbetsveckan. Nina Jansdotter möter många som valt att gå ner från heltid för att kunna göra något nytt, men också personer som måste ta flera jobb för att få ihop det ekonomiskt. 

– Det är ett växande fenomen som beror på att de fasta heltidsjobben har minskat, samtidigt som visstids- och tidsbegränsade anställningar ökat på arbetsmarknaden. Folk pusslar ihop olika anställningar allt mer, säger Nina Jansdotter.

Att ha två jobb samtidigt kan bidra till stress enligt forskare, men det beror på vilka jobb som kombineras, hur mycket man jobbar och om man kan kontrollera sin arbetssituation. Variationen från två jobb kan också betyda förbättrad hälsa. 

– Grundläggande arbetsmiljöforskning visar att människor har ett behov av variation i sitt arbete. Det minskar både förslitningsskador och ökar den personliga utvecklingen, säger Calle Rosengren, lektor i arbetsvetenskap vid Malmö högskola.

Ett bredare personligt nätverk, som lättare ger nya jobb i framtiden, är en annan effekt av två jobb. Men det krockar med de gamla idealen. 

– Att vara en hoppjerka var inget positivt förr i tiden, i stället skulle man ha en fast punkt. Nu måste vi vänja oss vid det nya och gilla läget eftersom många faktiskt inte kan välja ett fast och tryggt jobb, säger Nina Jansdotter.Calle Berglund
Senast uppdaterad: 04 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-11-06

Var tredje svensk: Jag är bättre än mitt jobb

Var tredje svensk är överkvalificerad för jobbet de har – åtmnstone enligt dem själva. I en ny jobbundersökning svarar 34 procent av de tillfrågade svenskarna att de är överkvalificerade för sina jobb. – Jag tror att krisen och den ökade arbetslösheten har fått många att kompromissa med sin kompetens, säger Cecilia Mannheimer, district manager på rekryteringsföretaget Randstad som står bakom den g ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-29

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-04

Låt misslyckandet bli ett steg framåt

Efter en tung motgång i karriären är det frestande att kasta in handduken och säga: ”Nej, det här är nog inget för mig.” Men vänta – du drar kanske förhastade slutsatser.  De flesta har gjort insatser i karriären som gått snett, eller hamnar i situationer som har känts helt fel. Har det hänt dig också? Kanske är du i detta just nu? Då är det dags att upptäcka ett nytt sätt att betrakta dessa situ ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön