Visa allastudier.se som: Mobil

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna. 

– Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriärcoach från Lund. 

Tiotusentals skåningar har mer än ett jobb att gå till under arbetsveckan. Nina Jansdotter möter många som valt att gå ner från heltid för att kunna göra något nytt, men också personer som måste ta flera jobb för att få ihop det ekonomiskt. 

– Det är ett växande fenomen som beror på att de fasta heltidsjobben har minskat, samtidigt som visstids- och tidsbegränsade anställningar ökat på arbetsmarknaden. Folk pusslar ihop olika anställningar allt mer, säger Nina Jansdotter.

Att ha två jobb samtidigt kan bidra till stress enligt forskare, men det beror på vilka jobb som kombineras, hur mycket man jobbar och om man kan kontrollera sin arbetssituation. Variationen från två jobb kan också betyda förbättrad hälsa. 

– Grundläggande arbetsmiljöforskning visar att människor har ett behov av variation i sitt arbete. Det minskar både förslitningsskador och ökar den personliga utvecklingen, säger Calle Rosengren, lektor i arbetsvetenskap vid Malmö högskola.

Ett bredare personligt nätverk, som lättare ger nya jobb i framtiden, är en annan effekt av två jobb. Men det krockar med de gamla idealen. 

– Att vara en hoppjerka var inget positivt förr i tiden, i stället skulle man ha en fast punkt. Nu måste vi vänja oss vid det nya och gilla läget eftersom många faktiskt inte kan välja ett fast och tryggt jobb, säger Nina Jansdotter.Calle Berglund
Senast uppdaterad: 04 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-29

Så väljer du rätt kurs

Vi tog hjälp av experter för att reda ut vilka faktorer som är viktiga när man ska välja kurs för kompetensutveckling på jobbet. – Det absolut viktigaste är att vara tydlig med målet för utbildningen. Vad ska utbildningen resultera i? Se till att målet med utbildningsinsatsen är 
S-M-A-R-T, det vill säga Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt, säger Eva M Torsson, vd för Sveriges ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-21

Kurs gav bättre chefer

Ledarskapskurserna hos Företagsuniversitetet ledde till ökad produktivitet, högre säkerhet och bättre chefer. Vi träffade HR-managern Cecilia Asp på Nynäs som berättade om företagets kompetensutveckling.På väggarna i entrén till Nynäs reception finns på den ena sidan ett tecknat oljeraffinaderi bestående av de anställdas signaturer och på den andra en pedagogisk illustration som visar vad föret ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

"Den bästa utbildningen"

På kärnkraftverket OKG är det viktigt att alla system fungerar och underhålls på rätt sätt.  Därför såg Andreas Hagman, underhållschef på OKG, till att boka en utbildning hos Teknikutbildarna.– Det är den bästa utbildningen jag gått. Jag har mycket nytta av det i mitt dagliga jobb, säger han. Teknikutbildarna är ett av Sveriges största utbildningsföretag inom teknik och är mycket populära bland ...
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön