Visa allastudier.se som: Mobil

Udda sabbatsår: Cyklade death road

Hon har upplevt Machu Picchu,  cyklat death road i Bolivia och levt storstadsliv i Buenos Aires. Karin Löwenberg gjorde sitt sabbatsår till ett riktigt äventyr när hon kombinerade spanskastudier med en rundresa i Sydamerika. 

Karin Löwenberg, 21 år från Stockholm hade fått blodad res-tand när hon pluggade spanska i Valencia med en kompis.

– Egentligen skulle vi börja plugga i Sverige men vi ville se mer och tyckte att det skulle vara en utmaning att åka till Sydamerika, säger Karin.

Äventyrslustan mynnade ut i en fyra månader lång rundresa i Sydamerika där de gjorde längre nedslag i kuststaden Cusco i Peru, storstaden Santiago i Chile och det som brukar kallas Sydamerikas Paris, Buenos Aires. Där pluggade de spanska, levde vardagsliv och reste runt på helgerna.

– Att plugga spanska under resan såg vi som en investering. Att dessutom kunna språket när man reser spar tid och gör att man känner sig mer säker.

Karin tycker att kombinationen av studier och resa har varit bra, de längre stoppen var bokade från Sverige genom språkreseförmedlaren Avista, och gav en viss trygghet. Resan ”växte fram” till stor del på plats genom tips från kontakter de skaffade sig genom språkkurserna.

– Vi hade en bild av Sydamerika innan vi åkte som otäckt och osäkert, men väl på plats var vi förvånade över hur välkomnande och säkert det kändes att gå på gatorna. Viktiga grundregler är att läsa på om vilka områden man inte ska röra sig i, inte vara ute sent  och aldrig gå ensam, säger Karin. 

Anders Åkerlund på Avista förmedlar platser till språkkurser utomlands och menar att språkkurser är ett tryggt sätt att haka upp resan på.

– Vi har valt destinationer i Sydamerika där man kan uppleva äventyrliga saker men som är förhållandevis trygga, och det passar svenskar bra, säger Anders.

En av höjdpunkterna på Karins resa var, enligt henne själv, när hon cyklade death road, världens farligaste väg, i Bolivia.

– Det var otroligt fascinerande att börja cykla i snöblandat regn på 4 700 meters höjd och sluta på 1000 meter i djungeln.

Ett äventyrligt sabbatsår kan också vara ett plus på CV:t tycker Kristoffer Karlsson, regionchef på Student Consulting.

– Att ta sabbatsår och resa visar att man har en drivkraft, men gör något av året genom att arbeta eller studera något under tiden, säger Kristoffer Karlsson.

Fler äventyrliga studiedestinationer

 
Bali – surf och kultur
Bali är ett välkänt surfparadis och en exotisk studiedestination där man kan leva gott på en liten budget. På Udayana University kan man plugga fristående kurser under en termin och samtidigt uppleva den rika balinesiska kulturen kombinerat med sol och bad. Flera förmedlingar hjälper till med ansökan i Sverige.

Klippiga Bergen, Kanada – skidåkning och luft
För den äventyrliga som älskar friluftsaktiviteter kan Thompson Rivers University i Kamloops, Kanada vara ett bra alternativ. Det ligger tre timmar från Vancouver på Kanadas västkust. Här kan du syssla med skidåkning, cykling, river rafting och klättring i naturskön miljö i kombination med högskolestudier.

Costa Rica – djur och natur
Costa Rica ligger mellan två hav, Stilla havet och Karibiska havet. Det är ett land med mycket kuperad terräng, fantastisk natur och rikt djurliv. Naturreservaten ligger tätt och man finner allt från aktiva vulkaner och tropiska regnskogar till torra savanner och milslånga stränder. Här finns spanskakurser på flera orter.

Hitta utbildningar utomlands

Sök bland utländska utbildningar i vår sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 07 aug 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Språktest: IELTS

Du måste visa vilken nivå din engelska ligger på när du söker till utländska universitet. Sättet att visa det på heter IELTS och är världens mest använda engelskatest. Du som planerar att studera på högskola eller jobba utomlands kan behöva göra ett språktest för att visa vilken nivå din engelska ligger på. Det mest använda språktestet världen över är IELTS – International English Language Te ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-16

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2010-10-20

Big in Japan

Han pluggade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag reser Per Gross världen runt och prisas för sin musik. Per Gross firar just nu stora framgångar i Japan. Tidigare har han studerat musik i Stockholm och Köpenhamn. På CV:t står Sveriges Ungdomssymfoniorkester, Tiranas Young Virtuosos (Albanien) och Drottningholms Barockensemble. Inte nog med att han vann första pris i Osaka International ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön