11 maj 2016

Umestudent för en helg

Nu är högskolornas kamp om studenterna i full gång. Umeå universitet bjuder till rejält och väljer att arrangera en hel helg för potentiella studenter - och bjuder på hela kalaset.

10-13 mars går projektet "Umestudent för en helg" av stapeln. Inte mindre än 100 potentiella teknik- och naturvetarelever bjuds på resa, mat, föreläsningar och studentaktiviteter för att få upp ögonen för Umeå.

Tanken är att locka potentiella studenter från södra delarna av Sverige till Norrland och få uppleva Umeå som studieort under en helg. De ska få se hur man lever som student och bor därför tillsammans med våra nuvarande studenter, berättar Manne Alstergren, projektledare och student.

Och studenterna bjuds på ett gediget program. Det är spännande föreläsningar, labbar där man kan få "känna på" olika inriktningar, studentaktiviteter, rundvandringar och sittning. Men Manne betonar att det inte förekommer någon vilt festande.

− De som kommer hit är i första hand intresserade av vidare studier och inte av att festa.

Sebastian Jonsson har tidigare varit Umestudent för en helg och han är en av dem som till slut valde att  plugga på universitetet. Idag pluggar han civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi.

−Helgen i Umeå gjorde att jag kände mig trygg i mitt val. Man kände sig välkommen och fick en känsla för hur vänligt och öppet Umeå universitet är, säger Sebastian.

Ni tycker inte det känns som ni mutar studenterna?

− Nej, jag tror inte att någon tänker på det på det sättet. De ser det nog som en möjlighet att uppleva Umeå som studentstad, staden ligger långt bort för många och de flesta skulle inte ha möjligheten att komma hit om inte vi hade bjudit hit dem, säger Manne.

Utbildningar inom naturvetenskap och teknik på svenska högskolor

Biologi

Miljö

Fysik

Kemi

Matematik

Geografi

Arkitektur

Informations- och kommunikationsteknik

Design- och produktutveckling

Byggnadsteknik

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så väljer du rätt högskola

Utbildning är en av de största investeringar du gör i livet. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning är det viktigt att du väljer rätt. AllaStudiers expert Chris Wigh guidar dig genom djungeln. 1) Rankning Vi har ingen lång tradition av högskolerankning i Sverige. Men intresset har ökat i takt med att antalet utbildningar blivit fler.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer