Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt.

Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och tvivla på att man klarar av att passa tider, eller att plugga. Det kan leda till stress, säger Kirsti Tellas, KBT-psykolog och lärare på Psykologutbildningen vid Lunds Universitet.

Kirsti Tellas har tre grundläggande tips för att klara omställningen på ett bra sätt.  För det första ska man vänja kroppen vid en normal dygnsrytm igen, i god tid innan kursstart. Det andra tipset handlar om att skaffa överblick över vad man har framför sig, titta på schema och gärna litteraturlista för den nya kursen för att skaffa förkunskap om det som komma skall.  Det tredje tipset handlar om vilka goda vanor just du behöver i vardagen.

– Fråga dig själv: Vad behöver jag för att klara pressen under terminen? För att du ska fungera och inte uppslukas av krav behöver du ta hand om dig själv, sömn, mat och träning på regelbundna tider är det elementära för att hålla stressen borta, säger Kirsti Tellas.

Elin Gustafsson är en av de studenter som laddar inför terminsstart, hon lämnar sitt ettåriga förtroendeuppdrag som vice ordförande för Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet för att börja plugga igen. Hon är själv en student som gillar att ha många bollar i luften och vet att inför kursstarten gäller det att fundera på hur man ska kombinera och prioritera sin tid.

– Fundera på vad du vill få ut av din studietid, det finns så otroligt mycket att engagera sig i så det gäller att ha en tydlig målsättning och att prioritera så att man hinner med sina studier också, säger Elin Gustafsson.

Själv ser hon bara positivt på att börja plugga igen.

– Jag tycker alltid att början av terminen är roligast, när allt är nytt och alla är förväntansfulla. I år är det extra kul för mig eftersom jag snart är klar med mina studier så jag njuter lite extra, säger Elin Gustafsson.

Tips för att minimera stressen

1.     Var ute i god tid

För att få en bra start på terminen är det viktigt att ta tag i det praktiska i god tid. Studentboende och ekonomi är orosmoment så se till att fixa så mycket som möjligt tidigt. Skaffa gärna extrajobb men tänk på att du inte får jobba för mycket för då blir det avdrag på studielånet!

2.     Om du jobbar – ta ledigt sista veckan

Har du jobbat hela sommaren är du van att kanske ha mindre flexibel tid än när du pluggar. Det är viktigt att få tid att ställa om sig mentalt på det som kommer så det är att rekommendera att vara helt ledig veckan innan kursstart.

3.     Tänk på att ta hjälp från högskolan

När du har mycket kring dig under terminen, ta vara på den hjälp du kan få från Högskolan. Det kan vara skrivarverkstad, mentorsverksamhet, Studenthälsan och så vidare. Ta tag i det i tid och fundera på om det är något du kommer behöva hjälp med under terminen.

Fortfarande möjligt att få plats

Har du kommit på sent att du vill plugga i höst? Det finns fortfarande möjlighet att söka till många utbildningar. Mer information om att söka sent till högskolan.

Hitta din högskoleutbildning

Sök bland samtliga högskoleutbildningar i AllaStudiers sökfunktion

  Johanna Boussard

  Senast uppdaterad: 07 okt 2021

  Du kanske också är intresserad av:

  Senast uppdaterad: 2021-10-07

  Plugga till dykare – jobba med svetsning

  Vill du jobba med problemlösning? Gillar du att borra, svetsa, gjuta och armera betong? En anläggningsdykare gör allt som alla andra gör på ett bygge. Under vatten. Vad gör en anläggningsdykare? – En anläggningsdykare gör allt som andra gör på land på ett bygge, fast under vatten. Det är att borra, svetsa, gjuta betong, armering… Det är allt. En tusenkonstnär kan man säga.
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2011-11-08

  Urartad fest - nytt sätt att marknadsföra

  Ebba Sjöberg och Lena Thulin drog ihop sin klass för en eftermiddag på stan. Det blev en av de mest annorlunda marknadsföringsinsatserna för en utbildning vi har sett. En urartad fest som behöver en utbildad eventkoordinator. En lullig festdeltagare kommer fram och frågar var man fyller på champagnen. Några dansar i otakt och undrar när bandet egentligen ska börja spela.
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2021-10-21

  Tjäna tillbaka studielånet på en dag

  Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
  Läs mer
  Jobb & Lön

  Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

  Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

  Till Jobb & Lön