Visa allastudier.se som: Mobil

Uppfyll drömmen om att bli författare

Drömmer du om att bli författare? Då kan du öka dina chanser att lyckas med en diplomutbildning. På Medborgarskolans författarlinje trängs vaktmästare och journalister med pensionärer och sjökaptener.
– Att eleverna är så olika är en av utbildningens styrkor, säger kursledaren Helga Härle.

Medborgarskolans författarlinje är en diplomutbildning som varit startskottet på exempelvis Alexandra Pascalidous och Christoffer Holsts författarkarriärer. Men som författare söker du ju inte jobb på ett traditionellt vis – så varför diplom?

- Medborgarskolan har ett dussintal diplomutbildningar, men i just vårt fall har diplomet en lite annorlunda betydelse. Det är snarare en signal på att utbildningen är ambitiös, påkostad och yrkesförberedande. För en konditor kanske diplomet är viktigare när de ska få jobb – för oss är det mer utav en kvalitetsstämpel, säger Helga Härle.

Helga Härle har lett skrivarkurser sedan slutet av 80-talet och för nio år sedan var hon med när författarlinjen på Medborgarskolan sparkade igång. (Författarlinjen tjuvstartade dock redan år 2000, då under namnet Skrivarlinjen.) Här lär du dig grunderna i skönlitterärt författande, som till skillnad från journalistiskt skrivande innehåller mycket mer om dramaturgi, berättarperspektiv, tidshopp och undertext.

– Hos oss får man en ganska bred orientering inom skönlitterärt skrivande. Det är mycket upp till var och en vad man tar till sig, beroende på ens egna förutsättningar. Det som är gemensamt är att alla lär sig att utveckla texter, få upp ögonen för skrivprocesserna och utveckla ett bra manus för att göra det ännu bättre, säger hon.

Studenterna får dessutom lära sig om praktiken runt omkring själva skrivandet, till exempel hur förlag funkar och hur man tacklar att bli refuserad. 

– De flesta författarna har blivit refuserade någon gång och det är viktigt att förstå att det är en del av jobbet att kunna hantera det. Mitt tips är att skicka texten till många förlag. Du kanske får nio refuseringar och de sista väljer att publicera eller åtminstone ge konstruktiv kritik som du kan ta med dig, vilket är ett kvitto på att du är något på spåren. Låt dig inte nedslås och ge inte upp!

Vilka är det som går utbildningen?
– Det är verkligen alla möjliga människor. Vi har haft vaktmästare, lärare, journalister, sjökaptener, pensionärer och studenter. Att eleverna är så olika är en av utbildningens styrkor; att få feedback från ett brett spektra av människor kan hjälpa dig att hitta just din målgrupp.

Vad är dina bästa tips till den som vill skriva bättre texter?
– Att läsa medvetet – med skrivarögon. Det är en del av det vi tränar på här. Läs och skriv mycket, det är trots allt så att du skriver dig till kunskapen. Vad du läser spelar mindre roll; det finns saker att lära av alla genrer och av såväl bra som mindre bra böcker.

Det är hård konkurrens om att bli publicerad författare, vad skulle du vilja säga till de som tvekar på att följa sin dröm?
– Det är sant att konkurrensen är hård, men vill du öka dina chanser är det en bra idé att gå linjen. I priset ingår både kurslitteratur, material, gästföreläsningar, träffar med litterära agenter och andra nyttiga aktiviteter som hjälper dig att starta karriären. Är du tveksam till att betala för hela utbildningen kan det vara bra att prova på en helgkurs till att börja med och sedan gå vidare.

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vad är en diplomutbildning?

Komvux, YH, lärling, högskola med mera. Vägarna till kunskap är många och en doldis i sammanhanget är diplomutbildningen – vad är det egentligen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Ny diplomutbildning – bli raw foodkock!

Raw food fick folk att rynka på näsan för några år sedan – i dag är det mer populärt än någonsin. Nu kan du också haka på trenden och bli diplomerad raw foodkock! 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön