Vänner som studerar tillsammans
28 feb 2024

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Letar du efter en utbildning som säkert leder till jobb? Vi hjälper dig genom att lista utbildningar inom yrkeskategorierna med goda chanser till jobb efter examen.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos finns det goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande tre åren. Utbildning har länge varit viktig för att säkra jobbutsikter, men enligt Arbetsförmedlingen kommer en yrkes- eller högskoleutbildning bli ännu mer betydande i framtiden. Nedan listas heta utbildningar som säkrast leder till jobb.

1. Hälso- och sjukvårdsyrken

En utbildning inom hälso- och sjukvården är ett säkert kort för att få ett jobb efter examen. Behovet av vårdpersonal är stort och en utbildning till sjuksköterska eller undersköterska kommer garanterat leda till jobb. Andra yrken som också förväntas ge mycket stora möjligheter till jobb nu och inom de närmsta åren är barnmorska, arbetsterapeut, fysioterapeut och psykolog. Även utbildningar till medicinsk sekreterare och vårdadministratörer beräknas leda till jobb. 

2. Lärare

Är du intresserad av att arbeta med barn beräknas en utbildning till förskollärare leda till jobb. Det råder också en fortsatt efterfrågan på lärare i yrkesämnen samt på speciallärare och specialpedagoger. Vill du arbeta som speciallärare eller specialpedagog behöver du ha en lärarutbildning i grunden samt tre års yrkeserfarenhet.

3. Polis

Det råder även en stor efterfrågan på utbildade poliser och om du är intresserad av att arbeta som polis behöver du gå polisutbildningen. Polisutbildningen finns i Borås, Malmö, Stockholm, Växjö och Umeå. 

4. Datayrken

Både nu och inom de närmsta fem åren väntas tillgången på arbetskraft bli otillräcklig inom data- och IT-yrken. Det finns flera vägar in i IT-branschen, både via ingenjörsutbildningar och datavetenskapliga utbildningar som finns på flera orter i Sverige. Till de mest efterfrågade yrkena hör systemanalytiker och IT-arkitekter samt systemadministratörer. Även supporttekniker och utvecklare inom spel och digitala medier förväntas ha stora möjligheter till jobb de närmsta åren.

5. Bygg och anläggning

Trots läget som råder just nu inom bygg- och anläggningsbranschen beräknas det ändå behövas många gymnasieutbildade inom branschen, till exempel byggnadsplåtslagare, målare, snickare, murare, golvläggare, VVS-montör och även gruv- och stenbrottsarbetare. Samt även en utbildning till civilingenjör inom bygg- och anläggning beräknas också leda till jobb. 

6. Installations- och driftyrken

Inom installation, drift och underhåll finns det flera yrken värda att satsa på. Möjligheter till arbete nu och inom tre år förväntas vara stora för till exempel distributionselektriker, installations- och serviceelektriker, fordonsmekaniker och maskinreparatörer. Även en utbildning till drifttekniker vid värme- och vattenverk beräknas leda till jobb. 

7. Naturvetenskap 

Vill du arbeta med naturvetenskap kan en utbildning till biomedicinsk analytiker eller miljö- och hälsoskyddsinspektör ge goda möjligheter till jobb efter examen.

8. Kommunikation och information

Om du är intresserad av att arbeta med kommunikation på något sätt så ser marknaden ganska tuff ut just nu. Det som däremot kan leda till jobb inom detta område är att gå en utbildning till tolk eller översättare

9. Utbildningar till övriga yrken 

Andra yrken som det beräknas finnas gott om jobb inom är buss- och spårvagnsförare samt förare av jordbruks- och skogsmaskiner. Om du väljer att gå en utbildning till något av dessa yrken beräknas du ha goda möjligheter att få ett jobb efter examen. 

Källa: Arbetsförmedlingen.

Senast uppdaterad: 28 feb 2024

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Rekordmånga sökte vårens kurser

Totalt tog Antagning.se emot 218 862 anmälningar till vårens program och kurser på högskolan. Jämfört med VT 2013 är det en ökning med 9 810 anmälningar eller 4,7 procent. – Det höga söktrycket kan delvis bero på att detta var sista gången som de med gamla gymnasiebetyg inte konkurrerar om platserna med sökande med den nya gymnasieexamen, säger Tuula Kuosmanen, chef avdelningen för antagning och s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polishögskolan lära ut hur man kör bil. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Toppa utomlands

En yrkeshögskoleutbildning är branschnära och skapar kontakter – i Sverige. Men om du vill söka jobb utomlands krävs oftast en Bachelor- eller Masterexamen från universitet.

Läs mer