Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament.

Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig. Därför har skolan studenter från bland annat Danmark, Tyskland och Japan.

Hitta utbildning:

Konservatorsprogrammet

Utbildningar inom bokbinderi

– Vi har arton studenter sammanlagt. Tjugo till trettio söker men vi tar in ungefär sju-åtta stycken varje år. Det beror på hur många som slutar, berättar Leif Halldorf som är lärare på utbildningen.

Grundutbildningen pågår i två år. Därefter söker man till ett tredje år som heter ”Historiska bokband”. Som student lär du dig bland annat att göra papper och att jobba med både bladguld och pergament.

– Det är som inom alla branscher, det är hård konkurrens. De jobb som finns är exempelvis på arkiv och universitetsbibliotek. Andra startar eget eller tar över en firma. Det är ett väldigt speciellt hantverk. Det är ett pilligt jobb, halva millimetrar avgör om det blir snyggt.

Studera utomlands:

Studera i Japan

Studera i Tyskland

Studera i Danmark

Leif säger att flera av hans studenter går vidare till konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet, där de läser inriktningen mot papper. För att söka sig till bokbinderiutbildningen i Leksand behövs inga förkunskaper.

– Vi har intervjuer och där märker vi om de är intresserade eller om de bara är hitskickade från Arbetsförmedlingen, säger Leif.

Andra utbildningar inom bokindustrin är en fem dagars utbildning i bokbindning i Hallsberg och yrkeshögskoleutbildningen till grafisk binderitekniker i Tumba.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-11

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön