Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament.

Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig. Därför har skolan studenter från bland annat Danmark, Tyskland och Japan.

Hitta utbildning:

Konservatorsprogrammet

Utbildningar inom bokbinderi

– Vi har arton studenter sammanlagt. Tjugo till trettio söker men vi tar in ungefär sju-åtta stycken varje år. Det beror på hur många som slutar, berättar Leif Halldorf som är lärare på utbildningen.

Grundutbildningen pågår i två år. Därefter söker man till ett tredje år som heter ”Historiska bokband”. Som student lär du dig bland annat att göra papper och att jobba med både bladguld och pergament.

– Det är som inom alla branscher, det är hård konkurrens. De jobb som finns är exempelvis på arkiv och universitetsbibliotek. Andra startar eget eller tar över en firma. Det är ett väldigt speciellt hantverk. Det är ett pilligt jobb, halva millimetrar avgör om det blir snyggt.

Studera utomlands:

Studera i Japan

Studera i Tyskland

Studera i Danmark

Leif säger att flera av hans studenter går vidare till konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet, där de läser inriktningen mot papper. För att söka sig till bokbinderiutbildningen i Leksand behövs inga förkunskaper.

– Vi har intervjuer och där märker vi om de är intresserade eller om de bara är hitskickade från Arbetsförmedlingen, säger Leif.

Andra utbildningar inom bokindustrin är en fem dagars utbildning i bokbindning i Hallsberg och yrkeshögskoleutbildningen till grafisk binderitekniker i Tumba.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt. – Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön