16 apr 2019

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament.

Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig. Därför har skolan studenter från bland annat Danmark, Tyskland och Japan.

Hitta utbildning:

Konservatorsprogrammet

Utbildningar inom bokbinderi

– Vi har arton studenter sammanlagt. Tjugo till trettio söker men vi tar in ungefär sju-åtta stycken varje år. Det beror på hur många som slutar, berättar Leif Halldorf som är lärare på utbildningen.

Grundutbildningen pågår i två år. Därefter söker man till ett tredje år som heter ”Historiska bokband”. Som student lär du dig bland annat att göra papper och att jobba med både bladguld och pergament.

– Det är som inom alla branscher, det är hård konkurrens. De jobb som finns är exempelvis på arkiv och universitetsbibliotek. Andra startar eget eller tar över en firma. Det är ett väldigt speciellt hantverk. Det är ett pilligt jobb, halva millimetrar avgör om det blir snyggt.

Studera utomlands:

Studera i Japan

Studera i Tyskland

Studera i Danmark

Leif säger att flera av hans studenter går vidare till konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet, där de läser inriktningen mot papper. För att söka sig till bokbinderiutbildningen i Leksand behövs inga förkunskaper.

– Vi har intervjuer och där märker vi om de är intresserade eller om de bara är hitskickade från Arbetsförmedlingen, säger Leif.

Andra utbildningar inom bokindustrin är en fem dagars utbildning i bokbindning i Hallsberg och yrkeshögskoleutbildningen till grafisk binderitekniker i Tumba.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga ekonomi och jobba i maktens korridorer

Jenny Didong pluggade till civilekonom vid Uppsala universitet. I dag jobbar hon på finansdepartementet i Stockholm. Tips: Utbildningar inom ekonomi Ekonomiprogrammet på gymnasiet Nationalekonomi – Det är oftast spännande och omväxlande att jobba som ekonom. Regeringskansliet är en utmanande arbetsplats på många sätt, som medarbetare får du i regel stort ansvar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-03

Så gör du karriär på universitetet

Går du och funderar på universitetsstudier? Forskarstudenten Angelica Andersson på Lunds Universitet delar med sig av sin resa och ger sina bästa tips till framtida doktorander. Vi listar även de viktigaste datumen inför vårterminen 2023. 

Läs mer