Visa allastudier.se som: Mobil

Utländska studenter blir färre

Antalet studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz som ska börja plugga på svenska lärosäten djupdyker. Det är väntat men tvingar fram omställningar på lärosätena.

Höstens nytillkommande så kallade tredjelandsstudenter uppgår endast till 1 280 personer enligt Högskoleverket. Drygt 200 av dessa - var sjätte student - kommer att studera vid Lunds universitet.

Studenterna har betalat den nya studieavgiften på inte sällan 100 000 kronor eller mer. Förut var studierna gratis, så nedgången var väntad. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker det är bra att utländska studenter söker sig hit, men ser inget problem med tappet.

– Det finns inget skäl att svenska skattebetalare ska betala studier för studenter från andra delar av världen. I princip alla andra länder har man avgifter för utländska studenter. Nu måste högskolorna konkurrera med sin kvalitet för att dra till sig studenter, inte genom att vara ett lågprisalternativ, säger han.

Lars Haikola, universitetskansler på Högskoleverket, anser att andra krafter än staten gemensamt måste verka för ett rejält stipendieprogram för den här gruppen.

Två av Sveriges mest framgångsrika lärosäten när det gäller att värva utomeuropeiska studenter är Lund och Jönköping. Vid Högskolan i Jönköping räknar man med att ha lika många internationella studenter som tidigare år.

Fakta: Avgift införs

Från att tidigare ha fått plugga gratis får studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz, som till hösten börjar på svenska högre lärosäten, betala sin utbildning till självkostnadspris.

Avgifterna gäller för grundnivå och avancerad nivå, men inte på forskarnivå eller inom utbytesprogram. Undantag görs också för dem som anses ha stark anknytning till Sverige, till exempel studenter med uppehållstillstånd av annat skäl än studier.

Alla tredjelandsstudenter som redan studerar i Sverige får också fullfölja sin utbildning utan avgift.

Källa: Högskoleverket.

AllaStudier.se / TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-03-26

Därför valde han att gå med i kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-03-24

Han vill inspirera dig att välja rätt

För att hjälpa unga att välja rätt skapade AllaStudier.se kampanjen Gör Ditt Val. Få inspiration från en prisbelönt journalist, en företagsam bloggare och en framgångsrik speldesigner.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön