Visa allastudier.se som: Mobil

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet. – Erfarenheten att vara en främ­­ling i ett annat land gör att man blir mer tolerant, säger Karin Casten Carlberg, internationell koordinator på skolan.

Att jobba som sjuksköterska i  dag, och kanske ännu mer i framtiden, innebär dagliga möten med människor med olika bakgrund och kulturer. Har fler sjuksköterskor själva levt och jobbat i en annan kultur så blir bemötandet bättre.

STUDIEFAKTA: Allt du behöver veta om praktik utomlands

Det är en del av filosofin bakom  internationaliseringen som ska genomsyra verksam­heten på Sophiahemmet högskola. Den innebär ett växande antal samarbeten med andra universitet ute i världen. 

Elizabeth Kelderer, 23, studerar på sjuksköterskeprogrammet. Hon har ny­ligen landat på svensk mark igen efter en tre månader lång praktik i Wien.   

Sök vårdutbildning på Sophiahemmet högskola

– Jag kände ingen och visste ingenting innan jag åkte, så jag har tvingats att själv ta kontakt med andra männis­kor. Jag lärde mig att vara mer självständig än jag är här hemma. Det kommer att vara en stor del i yrkes­livet att inte förlita sig på andra hela tiden.  

Elizabeth praktiserade på en palliativ avdelning, det vill säga en avdelning för vård i livets slutskede.  

– Jag kom in med inställningen att det skulle vara ­lite jobbigt, och det var det ibland, men det var så bra stämning bland personalen och de hade väldigt fin ­kontakt med patienterna.

Sök bland sjuksköterskeutbildningar

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Glöm gråkallt novemberregn. Vi tipsar om fem sköna strandhäng där universitetet ligger runt knuten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Därför väljer så många en YH-utbildning

Funderar du på att börja plugga för att få ett kvalificerat jobb? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan - vi listar fördelarna med just en yrkeshögskoleutbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer