Visa allastudier.se som: Mobil

Utlandsstudier ger högre lön

Plugg utomlands slukar CSN-pengar, men lönar sig enligt ny studie.

Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg.

Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb.

Nationalekonomerna från Jönköping ligger också högre än studenter från prestigeuniversitet som Linköping, Lund och Stockholm i rankingen över hur många som fått kvalificerat jobb efter utbildningen.

Men studier i utlandet innebär också högre studieskulder. Enligt CSN har en person som läst minst en termin utomlands i snitt 100 000 kronor högre studieskuld än en som pluggat i Sverige.

Det innebär att en 25-åring med utlandsstudier i bagaget betalar tillbaka 400 kronor mer i månaden det första betalningsåret.

Andelen studenter som väljer att plugga utomlands har minskat den senaste tioårsperioden. Samtidigt som antalet högskoleplatser har ökat med 100 000 har antalet utlandsstuderande legat kvar på runt 25 000 personer per år.

Handels toppar löneligan

Ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm toppar löneligan. Det är den enda utbildning där nyutexaminerade studenters snittlön når upp till 30 000 kronor i månaden.

Utbildningar på anrika Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm håller sju platser på topp tio-listan över bäst ingångslön för studenter.

Topp fem i löneligan

Företagsekonomi, Handelshögskolan i Stockholm: 30 000 kronor.

Industriell Ekonomi: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 500 kronor

Elektroteknik, Masterprogram: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 400 kronor

Elektroteknik, Civilingenjör i Elektroteknik : Kungliga Tekniska Högskolan:27 400 kronor

Datateknik: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 400 kronor.

Tomas Lundin
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster. Parlamentet höjde maxgränsen för universitetsavgifter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Studera i Danmark

Vårt grannland i söder har många olika utbildningar att erbjuda och är i dag ett av de länder som flest svenskar väljer att studera i. Här får du all information och bra tips du kan tänkas behöva för din tid som student i Danmark! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-08-29

Fashion design i en myllrande modemetropol

Passionen för mode har tagit 21-åriga Ingela Sjölund från lilla Vagnhärad i Sverige till London, en av världens mesta designstäder. London är en myllrande mode-metropol och en perfekt miljö för en modeintresserad 21-åring som Ingela. Fyra dagar i veckan studerar hon mode tillsammans med sin klass i skolans stora fashion studios vid Baker Street. I klassen finns elever från hela världen.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön