Visa allastudier.se som: Mobil

Utlandsstudier ger högre lön

Har du studerat utomlands efter gymnasiet kan du räkna med att tjäna mer pengar än de som stannat hemma. Det visar en ny studie från Statistiska Centralbyrån.

SCB:s rapport "Fokus på näringsliv och arbetsmarknad våren 2011" visar att utlandsstudier leder till högre inkomster senare i livet. Den visar också att den som studerat utomlands arbetar fler timmar per månad i genomsnitt.

Bäst för lönen verkar det enligt studien vara att åka som utbytesstudent och att kombinera olika slags utlandsstudier (t ex freemover och språkkurser). Det spelar ingen roll om studierna förlagts inom eller utanför Europa  eller hur många terminer man studerat utomlands.

Varför utlandsstudier leder till högre lön är inte helt klarlagt. De som väljer att plugga utomlands är ofta yngre, har högre medelbetyg och kommer från en annan social bakgrund, faktorer som också kan påverka framtida lön.

Läs hela rapporten:

Fler tips hur du maxar din lön

10 utbildningar som ger högre lön

Studieorten avgör vilken lön du får

Plugga eller resa - eller både och

Studiefakta: Studera utomlands - högskola

Så mycket kostar utlandsstudier

Så kommer du in på Harvard

Studiefakta: Läkarstudier utomlands

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Guide: Plugga med Erasmus

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer