Visa allastudier.se som: Mobil

Utlandsstudier ger högre lön

Har du studerat utomlands efter gymnasiet kan du räkna med att tjäna mer pengar än de som stannat hemma. Det visar en ny studie från Statistiska Centralbyrån.

SCB:s rapport "Fokus på näringsliv och arbetsmarknad våren 2011" visar att utlandsstudier leder till högre inkomster senare i livet. Den visar också att den som studerat utomlands arbetar fler timmar per månad i genomsnitt.

Bäst för lönen verkar det enligt studien vara att åka som utbytesstudent och att kombinera olika slags utlandsstudier (t ex freemover och språkkurser). Det spelar ingen roll om studierna förlagts inom eller utanför Europa  eller hur många terminer man studerat utomlands.

Varför utlandsstudier leder till högre lön är inte helt klarlagt. De som väljer att plugga utomlands är ofta yngre, har högre medelbetyg och kommer från en annan social bakgrund, faktorer som också kan påverka framtida lön.

Läs hela rapporten:

Fler tips hur du maxar din lön

10 utbildningar som ger högre lön

Studieorten avgör vilken lön du får

Plugga eller resa - eller både och

Studiefakta: Studera utomlands - högskola

Så mycket kostar utlandsstudier

Så kommer du in på Harvard

Studiefakta: Läkarstudier utomlands

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Betalade 14 miljoner – för en plats på Harvard

Föräldrarna Chow från Hongkong hade en desperat önskan att deras barn skulle bli antagna till Harvard University. Så desperat att de under två år betalade 2,2 miljoner dollar till en konsult som skulle fixa en plats. När han nu misslyckats stämmer föräldrarna konsultföretaget. Mark Zimny var svaret på många föräldrars dröm: att få in deras barn på världens högst rankade universitet, Harvard.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera i Kina

Satsa på studier i det mytomspunna landet och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. China Scholarship Council har en lista på internationella högskoleprogram där du kan studera som utländsk student.  Hitta din utbildning på AllaStudier.se Utbildningar och kurser i Kina Vill du åka till Kina för att studera språk finns det flera olika språkreseförmedlare som kan hjälpa dig att hitta rätt kurs ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-06-23

Studenter dödade under protester

Tre personer dog och ett trettiotal skadades under sammanstötningar mellan studenter och polis i den peruanska staden Huancavelica under tisdagen. Studenterna tände på den lokala regeringsbyggnaden i protest mot öppnandet av ett nytt universitet i regionen som tros leda till nedskärningar för det existerande universitetet, enligt den mexikanska tidningen Milenio.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön