Visa allastudier.se som: Mobil

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Behovet av vägledning inför Komvuxstudier är stort och många är osäkra på vart man ska vända sig med sina frågor. Vägledningscentrum är svaret, i alla fall om du bor i någon av storstadsregionerna. Vi träffar vägledaren som svarar på frågor om Komvux dagarna i ända.

Sökfunktion:

Hitta din Komvux-utbildning

Anledningen att söka sig till Komvux skiftar, men oavsett vilka frågor och vilken bakgrund man har är man välkommen till Vägledningscentrum för att få gratis hjälp med sin studieplanering. Marika Magnusson, som jobbar som studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum i Malmö får ta emot många frågor om komvuxstudier.

De vanligaste frågorna handlar om behörighet, att man har ofullständigt gymnasiebetyg och vill veta vilka kurser man behöver läsa för att kunna söka till högskola. Vi har också många med utländsk bakgrund som undrar över hur mycket svenska man behöver läsa för att vara attraktiv hos en arbetsgivare, säger Marika Magnusson.

Marika berättar att många vet att de vill studera något, men vet inte vad. Ett besök hos vägledare i Malmö brukar ta 45 minuter och genom att jobba med en speciell samtalsmodell och ett webbaserat ”valstöd” ringar man in vad man vill. Därefter diskuteras varför man fick det svaret, och hur man kommer vidare.

Jag rekommenderar att man förbereder sig innan mötet och tänker igenom ordentligt vad man vill få ut av samtalet, vad ska det här leda fram till, säger Marika Magnusson.

Finns inget vägledningscentrum på din ort?

Vägledningscentrum finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i vissa andra mindre städer. I orter utan vägledningscentrum finns studie- och yrkesvägledare ute på Komvux-skolorna som man kan få samma hjälp av. Kontakta ditt lokala Komvux. Hittar du inte rätt, gå genom kommunens växel.

Behöver du få svar på frågor om studiemedel som lån och bidrag? Kontakta CSN, Vägledningscentrum hjälper generellt inte till med sådana frågor.

Läs mer:

Så hittar du din studievägledare

Fakta: Komvux – en andra chans

Samlingssida: Fler artiklar om Komvux

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 21 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-08-20

Hitta nyckeln till din framtida utbildning

I två dagar slår Kulturhuset i Stockholm upp portarna. Utbildningar från tio kommuner i Stockholmsområdet. Så pluggar du Komvux på distans. Tisdagen och onsdagen 18-19 oktober anordnas Vuxenutbildningsmässan i Kulturhuset i Stockholm. Då kan du träffa utbildare från tio kommuner i Stockholmsområdet. – Syftet är för blivande studerande att träffa anordnare och studie- och yrkesvägledare, säger Cari ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-07-30

Flexibla distansstudier - i Sverige och världen

Distansstudier ger dig inte bara möjligheten att studera hemifrån, du kan även studera från ett helt annat land. För eleven Nils-Erik, som studerar på distans genom NTI-skolan, har möjligheten till distansstudier öppnat upp dörren för ett liv i ett nytt land, långt ifrån Sveriges röda stugor och gröna skogar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-08-31

Aldrig för sent för Komvux

Plugga engelska på distans eller läs till undersköterska på heltid. Möjligheterna är många för den som vill studera på Komvux. Åldern spelar ingen roll – du är aldrig för gammal för Komvux. Hitta din Komvuxutbildning I sommar är Patricia Nascimento, 35, färdig undersköterska. Och hon börjar jobba på en gång, som vårdbiträde på ett äldreboende i Malmö.– Jag har redan fått schemat, säger hon.De var ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön