Visa allastudier.se som: Mobil

Välj en utbildning som näringslivet gillar

Vilka utbildningar är mest eftertraktade på arbetsmarknaden? Svaret är enkelt. De branschnära utbildningarna är de mest attraktiva, oavsett område.

En utbildning med stark anknytning till branschen är den mest attraktiva enligt Mikaela Almerud, högskoleexpert vid Svenskt Näringsliv. Företag söker kompetens från skolor där studenterna vet hur branschen fungerar och kan omsätta sin kunskap i praktiken.

– Traditionellt sett har högskoleutbildade enklare för att få jobb, men myten om att alla utbildningar leder till jobb stämmer inte. Företag söker kompetens i studenter som har läst vid utbildningar framtagna i samråd med branschen. De som har studerat vid branschnära utbildningar får enklare jobb, oavsett område, säger Almerud.

Utbildningar som verkar branschnära gynnar både studenter och arbetsgivare.

– Vid en jämförelse av två utbildningar inom samma område är det den som är framtagen i samråd med näringslivet som ger studenterna störst möjligheter på arbetsmarknaden. Det är generellt sett enklare att få jobb efter en yrkesutbildning, just för att kompetensen omsätts i något praktiskt som fungerar i branschen, menar Almerud.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utbildningarna som leder till jobb

Förskollärare, sjuksköterska, läkare och kock är yrken som lovar nyexaminerade studenter en ljus framtid med låg konkurrens om de lediga jobben. För fotografer, matroser och journalister är konkurrensen däremot desto hårdare. Studenter som läser till förskollärare, sjuksköterska, läkare eller kock går en ljus framtid till mötes, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Engagera näringslivet i utbildningen

Vad kan utbildarna göra för att den svenska arbetsmarknaden ska framstå som inbjudande? Det behövs en starkare brygga mellan dagens studenter och näringslivet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Dessa utbildningar leder till högst lön

Här är de utbildningar som ger högst ingångslön efter examen. Toppar listan gör utbildningen data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet. 

Läs mer