Visa allastudier.se som: Mobil

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt.

För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan?

– Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger Ilana Hart på Thoren Innovation School i Stockholm.

De största förändringarna med gymnasievalet är uppdelning mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram. Det innebär att eleverna måste bestämma sitt framtida yrkesval mycket tidigare.

– En annan stor förändring är det enorma utbudet av program och skolor. Många blir osäkra om de valt rätt och man kan hela tiden välja om. Men elever som byter skolor för många gånger kommer efter till slut, säger Ilana Hart.

Idag finns det så många inriktningar och skolor att man måste börja fundera tidigt.

– Vill man ha en stor eller liten skola, i centrum eller i hemkommunen? Jämför programmen mellan skolorna och ställ många frågor, säger Ilana Hart.

"Gymnasietiden blir roligare"

Emma Darby, 17, har valt program helt efter intresse. Hon går frisörprogrammet på S:t Eriksgymnasiet i Stockholm, ett val som kändes självklart efter en tids skoltrötthet. Emma valde frisörprogrammet tack vare att kompisarna gjorde detsamma.

– Hela gymnasietiden blir roligare om man väljer program efter sitt intresse. Dessutom är det kul att alla i klassen tycker om samma sak, säger Emma Darby.

Hon rådgjorde med mamma och pappa före valet och teoretiska linjer gick bort direkt.

– Jag vill hålla på med något praktiskt. Om man inte väljer gymnasieprogram efter sitt intresse kommer skolan bara att bli långtråkig och man blir skoltrött snabbare. Och hur kul kommer det att vara i framtiden om man inte tycker om det man jobbar med? äger Emma Darby.

"Onödigt att rikta in sig"

Olle Spångberg, 16, vet inte än vad han vill jobba med, därför bestämde hans sig för att välja smart och brett.

– Genom att välja ett brett program är alla dörrar öppna. Det är onödigt att rikta in sig för mycket, därför har jag valt en linje som jag själv tycker är kul men som också ger stor valfrihet i framtiden.

Olle går sam-sam med fokus på internationell/global politik och utvecklingsfrågor på Rosendalsskolan i Uppsala. Men valet var inte helt självklart.

– Mina föräldrar och släktingar tyckte först att jag skulle gå natur, inget snack om saken. Jag antar att de ville att jag skulle läsa den svåraste och därför bästa utbildningen, men för att jag ska orka satsa hela vägen måste jag läsa något jag verkligen vill. Jag är intresserad av olika livsstilar och kulturer och utbildningen gör att jag kan få utlopp för alla mina intressen, säger Olle Spångberg.

Sök gymnasieprogram och skolor

Hitta gymnasieprogram och skolor i vår sökfunktion

Mer om att välja till gymnasiet

Välj rätt program till gymnasiet

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-12

Test: Vilket program passar dig?

Du som ska välja till gymnasiet nu i vår kan välja mellan 18 program. Vi har satt ihop ett test som kan ge en fingervisning om var du kommer trivas bäst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga gymnasiet – på IKEA

Service College i Malmö lyckas med det alla gymnasieprogram borde göra, kombinera skolplugg med verklighet. Andreas och Albin pluggar vissa av sina gymnasiekurser på IKEA. Bland fluffiga sängar, tandborstupphängningar och matthögar hittar vi dem till slut. En tydlig ”Ny på jobbet”-bricka sitter på bröstet och ingen anar att de egentligen har lektionstid nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Klass fick IG i kurs som inte fanns

Kursen i svetsning var obligatorisk och skulle såklart betygsättas. Synd då att skolan inte hade gett kursen från första början. En hel klass på Varbergs praktiska gymnasium fick betyget Icke godkänd (IG) på en obligatorisk kurs i svetsning. Detta trots att kursen aldrig hade getts. Nu får skolan kritik av Skolinspektionen, uppger Hallands Nyheter på nätet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön