Visa allastudier.se som: Mobil

Västerås/Eskilstuna är årets studentstad

Sveriges förenade studentkårer, SFS, utser sedan 1999 årets studentstad. I år går utmärkelsen gemensamt till Västerås och Eskilstuna.

I SFS:s motivering står det bland annat att Eskilstuna och Västerås är städer där studenter känner sig välkomna, såväl i städerna som vid högskolan och i kontakten med Studentkåren. Det är städer där studentinflytandet genomsyrar all verksamhet, från högsta beslutande nivå ner till den enskilda studenten.

– En studentstad ska vara inkluderande för alla studenter och det har Eskilstuna och Västerås satsat hårt på. Det är en starkt bidragande anledning till att de får utmärkelsen SFS Studentstad 2012/2013, säger SFS ordförande Camilla Georgsson.

Karin Röding, rektor vid Mälardalens högskola är glad över utnämningen.

– SFS har tittat på många olika faktorer, det handlar inte bara om att städerna är trevliga för studenterna att bo i, det tittar bland annat på studentinflytande, miljö och hur väl vi tar hand om våra studenter, säger hon.

En kommun kan i samarbete med ett lärosäte och en studentkår nominera sin stad till SFS Studentstad. Bedömningen av innehållet i nomineringarna ligger till grund för vilken stad som får utmärkelsen.

SFS motivering

”Västerås och Eskilstuna är två städer där studentinflytandet genomsyrar all verksamhet, från högsta beslutande nivå ner till den enskilda studenten. Städerna och högskolan är måna om studenterna och ser vikten av ett starkt studentinflytande i en tät dialog med Studentkåren. De båda städerna har aktivt arbetat med att skapa ett brett utbud av aktiviteter anpassat till studenters olika behov och förutsättningar. Detta genom att både ge möjlighet till stora arrangemang för studenter på väg ut i arbetslivet och till mindre forum för att finna ro under studietiden.

SFS Studentstad 2012/2013 har på ett föredömligt sätt arbetat med, och satsat på, inkludering inom en mängd områden. I Västerås och Eskilstuna ska alla studenter, oavsett bakgrund, känna sig välkomna - såväl i städerna som vid högskolan och i kontakten med Studentkåren.

Västerås och Eskilstuna är städer där studenterna får stå i centrum."

Relaterat

Så väljer du rätt högskola

Juristprogrammet populärast

Därför valde han att gå med i kåren

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 27 apr 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Trappa upp smart – sista veckan

Sista dagarna inför högskoleprovet – så utnyttjar du dem bäst. Andreas har gett ut en bok om hur man lyckas och ger sina bästa tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Snabbguide till sex populära lärosäten

Svårt att välja var du vill plugga? Vi tittar närmare på några av Sveriges största lärosäten för att lära känna skolorna lite bättre. Läs, inspireras och bli peppad på din framtida hemstad.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön