Visa allastudier.se som: Mobil

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng.

Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.

-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning på Göteborgs stad för att satsa på min pojkdröm.

Pojkdrömmen var att serva passagerare uppe i luften.

-- Jag älskade att leka flygpersonal och satte upp lappar i pojkrummet med texten ”spänn fast säkerhetsbältet” och bar vingar på kläderna. Mamma har skrattat gott åt det efteråt, haha.

Att förverkliga pojkdrömmen tog bara några månader.

-- Jag förberedde mitt cv i god tid, lite varje dag, och valde ut lite mindre flygbolag som på hemsidorna kändes både seriösa, personliga och spännande.

Han skickade in spontanansökningar och fick komma på intervjun hos DAT, Danish Air Transport, till ett jobb som flygvärd.

-- Jag bestämde mig tidigt för att min yrkeskompetens går att överföra till annan verksamhet, så på intervjun tog jag upp hur min bakgrund kan vara till nytta för dem.

Han fick jobbet. Och stormtrivs.

-- Så roligt som jag har i mitt arbete nu har jag aldrig haft.

Så vågar du ta språnget

Inse att du behöver förändring
”Om du börjar att vantrivas på ditt arbete, eller upplever att du sitter fast, då behöver du först inse att en förändring krävs. Det är inget allvarligt, utan bara något helt naturligt. Vi behöver alla utveckling, annars blir vi sjuka till slut.”

Tryggheten sitter i dig
”Det är inte i yttre faktorer -- som lönekuvertet, bostaden eller ditt nuvarande jobb eller yrke – som den egentliga tryggheten sitter. Tryggheten sitter i dina personliga egenskaper, dina förmågor, relationer och din attityd till livet. Den tryggheten kan du ta med dig överallt.”

Bytet ej oöverstigligt
”Det kan kännas mycket större än vad det faktiskt är att byta till något helt nytt. I själva verket handlar mycket om att få struktur och att ta ett steg i taget och att skriva upp checklistor som bockas" 

Sök kurser som utvecklar dig

Hitta kurser som utvecklar dig i en ny riktning på vår sektion för kompetensutveckling

Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 03 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-19

Föräldraledig? Fixa karriären

Föräldraledighet kan i värsta fall leda till att du blir nedgraderad på jobbet – i bästa fall får du en roligare tjänst och högre lön när du kommer tillbaka. Vad avgör hur det blir? Sofia Fogelfors är en av alla som just nu befinner sig i detta avgörande skede i karriären. Hon ska snart gå på sin första mammaledighet. Dessutom är hon ny i sin chefrroll som "head of country marketing" på Projectpla ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-10-15

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön