Visa allastudier.se som: Mobil

Våldsamma studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster samtidigt som parlamentet på torsdagen med knapp marginal röstade för att höja maxgränsen för universitetsavgifter.

Beslutet är den nya koalitionsregeringens första riktiga prövning och flera regeringsmedarbetare avgick i protest inför omröstningen.

Framförallt har förslaget, som i praktiken innebär en tredubbling av maxtaket för studieavgifter, skakat Liberaldemokraterna som gick till val på att på sikt avskaffa avgifterna. Partiledaren Nick Clegg har gång på gång försvarat höjningen med att alla måste vara med och betala den ekonomiska krisen. Men han har haft svårt att övertyga även sina egna partikamrater.

– Det är inte de unga som skapat krisen, utan bankerna, svarade Liberaldemokrater Mike Simpson som kandiderade till parlamentet för sydvästra Surrey.

Avgick i protest

Och medan debatten pågick som bäst förklarade två av Liberaldemokraternas parlamentsledamöter att de avgår från sina poster som regeringstjänstemän i protest mot höjningen. Även en konservativ regeringsmedarbetare avgår.

Clegg har också varit huvudmotståndaren för de många studenter som i veckor protesterat mot höjningen genom demonstrationer och genom att ockupera sina universitet.

Torsdagens demonstrationer började förhållandevis fredligt då tusentals studenter och andra promenerade, ibland smådansande, från universiteten i centrala London i takt.

– Jag demonstrerar för mina tre yngre bröder som aldrig kommer att få råd att betala de avgifter som regeringen föreslår, sade Amel Rebeka som bar på skylten "Inte ens Voldemort skulle ha gillat det".

Hon betraktar sig själv som tursam eftersom hon redan tagit sin universitetsexamen i kreativt skrivande.

– Jag betalade 3 000 pund per år. Tillsammans med kostnaderna för mat och boende har jag skulder på mer än 20 000 pund. Men det är inget mot vad nästa generation kommer att få betala.

Ridande polis

Allt eftersom demonstranterna närmade sig Westminster ändrades stämningen och fler och fler demonstranter med täckta ansikten dök upp på gatorna.

För första gången på mycket länge gjorde ridande polis chock mot demonstranterna som kastade färgampuller och använde tillhyggen. Vid sextiden på kvällen hade sju personer gripits och sammanlagt 19 skadats varav sex förts till sjukhus. Bland dem fanns en polis som skadats svårt.

Många demonstrerade inte heller i första hand mot höjda studieavgifter utan mot regeringens aviserade nedskärningar i välfärdssystemen.

– Räkna med protester som i Grekland och Frankrike, förkunnade en av talarna inför torsdagens protestmarsch.

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera i Kina

Satsa på studier i det mytomspunna landet och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. China Scholarship Council har en lista på internationella högskoleprogram där du kan studera som utländsk student.  Hitta din utbildning på AllaStudier.se Utbildningar och kurser i Kina Vill du åka till Kina för att studera språk finns det flera olika språkreseförmedlare som kan hjälpa dig att hitta rätt kurs ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-24

På världens nordligaste universitet

Patrik Kärräng drog norrut när han skulle ta en termin av sina högskolestudier utomlands. Långt norrut. På Svalbard lär han sig försvara sig mot isbjörnar och hur man klarar sig utan solljus en tredjedel av året. Dubbelt så många snöscootrar som människor,  polarvinter då solen inte alls går upp en tredjedel av året, och rekommendation  att bära vapen så snart man beger sig utanför stan. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studera i Spanien

Spanien har varit Europas raket på studiehimlen under 2000-talet. Spanskan lockar och landet andas värme och exotism. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Studera på högskola utomlands Om du vill studera på högskolenivå i Spanien har du mer än 70 universitet att välja bland, 50 statliga och ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön