21 okt 2021

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Behovet av vägledning inför Komvuxstudier är stort och många är osäkra på vart man ska vända sig med sina frågor. Vägledningscentrum är svaret, i alla fall om du bor i någon av storstadsregionerna. Vi träffar vägledaren som svarar på frågor om Komvux dagarna i ända.

Sökfunktion:

Hitta din Komvux-utbildning

Anledningen att söka sig till Komvux skiftar, men oavsett vilka frågor och vilken bakgrund man har är man välkommen till Vägledningscentrum för att få gratis hjälp med sin studieplanering. Marika Magnusson, som jobbar som studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum i Malmö får ta emot många frågor om komvuxstudier.

De vanligaste frågorna handlar om behörighet, att man har ofullständigt gymnasiebetyg och vill veta vilka kurser man behöver läsa för att kunna söka till högskola. Vi har också många med utländsk bakgrund som undrar över hur mycket svenska man behöver läsa för att vara attraktiv hos en arbetsgivare, säger Marika Magnusson.

Marika berättar att många vet att de vill studera något, men vet inte vad. Ett besök hos vägledare i Malmö brukar ta 45 minuter och genom att jobba med en speciell samtalsmodell och ett webbaserat ”valstöd” ringar man in vad man vill. Därefter diskuteras varför man fick det svaret, och hur man kommer vidare.

Jag rekommenderar att man förbereder sig innan mötet och tänker igenom ordentligt vad man vill få ut av samtalet, vad ska det här leda fram till, säger Marika Magnusson.

Finns inget vägledningscentrum på din ort?

Vägledningscentrum finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i vissa andra mindre städer. I orter utan vägledningscentrum finns studie- och yrkesvägledare ute på Komvux-skolorna som man kan få samma hjälp av. Kontakta ditt lokala Komvux. Hittar du inte rätt, gå genom kommunens växel.

Behöver du få svar på frågor om studiemedel som lån och bidrag? Kontakta CSN, Vägledningscentrum hjälper generellt inte till med sådana frågor.

Läs mer:

Så hittar du din studievägledare

Fakta: Komvux – en andra chans

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Lärling – mitt i smeten

Johanna Leidvik spenderar en dag i skolan, fyra på sin arbetsplats. För den som snabbt vill lära sig ett yrke, är lärlingsutbildning genom Komvux ett alternativ. Efter två veckor orienteringskurs på skolan går man direkt ut på en arbetsplats. – Det som är bra är att du är i verkligheten från början, du får direkt förståelse för vad yrket innebär. Du måste jobba i tempo från dag ett och får det rät ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Flexibla distansstudier - i Sverige och världen

Distansstudier ger dig inte bara möjligheten att studera hemifrån, du kan även studera från ett helt annat land. För eleven Nils-Erik, som studerar på distans genom NTI-skolan, har möjligheten till distansstudier öppnat upp dörren för ett liv i ett nytt land, långt ifrån Sveriges röda stugor och gröna skogar.

Läs mer