Visa allastudier.se som: Mobil

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Behovet av vägledning inför Komvuxstudier är stort och många är osäkra på vart man ska vända sig med sina frågor. Vägledningscentrum är svaret, i alla fall om du bor i någon av storstadsregionerna. Vi träffar vägledaren som svarar på frågor om Komvux dagarna i ända.

Sökfunktion:

Hitta din Komvux-utbildning

Anledningen att söka sig till Komvux skiftar, men oavsett vilka frågor och vilken bakgrund man har är man välkommen till Vägledningscentrum för att få gratis hjälp med sin studieplanering. Marika Magnusson, som jobbar som studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum i Malmö får ta emot många frågor om komvuxstudier.

De vanligaste frågorna handlar om behörighet, att man har ofullständigt gymnasiebetyg och vill veta vilka kurser man behöver läsa för att kunna söka till högskola. Vi har också många med utländsk bakgrund som undrar över hur mycket svenska man behöver läsa för att vara attraktiv hos en arbetsgivare, säger Marika Magnusson.

Marika berättar att många vet att de vill studera något, men vet inte vad. Ett besök hos vägledare i Malmö brukar ta 45 minuter och genom att jobba med en speciell samtalsmodell och ett webbaserat ”valstöd” ringar man in vad man vill. Därefter diskuteras varför man fick det svaret, och hur man kommer vidare.

Jag rekommenderar att man förbereder sig innan mötet och tänker igenom ordentligt vad man vill få ut av samtalet, vad ska det här leda fram till, säger Marika Magnusson.

Finns inget vägledningscentrum på din ort?

Vägledningscentrum finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i vissa andra mindre städer. I orter utan vägledningscentrum finns studie- och yrkesvägledare ute på Komvux-skolorna som man kan få samma hjälp av. Kontakta ditt lokala Komvux. Hittar du inte rätt, gå genom kommunens växel.

Behöver du få svar på frågor om studiemedel som lån och bidrag? Kontakta CSN, Vägledningscentrum hjälper generellt inte till med sådana frågor.

Läs mer:

Så hittar du din studievägledare

Fakta: Komvux – en andra chans

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen. Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans. – Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig kl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Fixa en andra chans till drömjobbet

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Mark läser upp betygen för att komma in på drömutbildningen. Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Du kan läsa in både grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Det handlar om hur just du vill gå vidare med studierna.Mark Öberg, 22, pluggar ett naturvetenskapligt basår på ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De sadlade om med yrkesvux

Satsningen på yrkesvux har varit en succé, enligt Skolverket. Många vuxna elever får jobb och därmed bättre självförtroende tack vare satsningen på yrkesutbildning. Jimmy Eriksson och Johan Hult läser båda till elektriker på en yrkesvuxutbildning i Stockholm. Båda studiekompisarna ville sadla om från tidigare jobb och elektrikeryrket lockade tack vare att det är ett varierande och fysiskt arb ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön