Visa allastudier.se som: Mobil

Välj bästa landet för utlandsplugg

Allt fler svenskar väljer att studera utomlands och Storbritannien och USA är ohotat våra två mest populära studiedestinationer. Många tvekar i valet mellan de två länderna så för att reda ut för- och nackdelar med respektive land träffade vi två svenskar som båda har pluggat sports management – i varsitt land. 

Linda valde USA för golfen

För Linda Högberg, 23 år och golftalang från Ystad fanns det aldrig något annat alternativ än att studera i USA. Redan i ettan på gymnasiet blev hon uppringd och övertygad av en talangscout om att studera och tävla för ett amerikanskt universitet.  Till slut föll valet på Eastern Kentucky University, som gav henne fullt stipendium, vilket innebar att hon tävlade för skolans golflag och därmed fick studier, mat och boende betalt av skolan.

– För mig var det en fördel att man i USA har valmöjligheten att bara läsa allmänna kurser den första terminen, det gav mig allmänbildning och tid att komma in i språket. Faktum är att jag inte valde inriktning på studierna förrän ett och ett halvt år in på utbildningen, då jag kände mig helt säker på vilken ”major” jag ville läsa, säger Linda.

I USA innebär högskolestudier ett rikt collegeliv där universitetet är som ett litet samhälle i sig, studenterna bor, äter och tränar på campusområdet och det finns massor av klubbar och sociala aktiviteter att engagera sig i.

– Jag kände mig alltid välkommen, både som idrottare och människa. Det är väldigt mycket saker som händer hela tiden på campus, allt från ”midnight breakfast”, när alla går upp och äter frukost mitt i natten, till så kallad ”tailgating”, som innebär en festival på skolarenans parkering inför idrottstävlingar, när man ställer upp bilar, öppnar bakluckan och förfestar.

Linda pratar också om den starka universitetsandan som man snabbt blir färgad av.

– Studenterna känner väldigt stark samhörighet med universitetet, har det amerikanska fotbollslaget match en dag och skolfärgerna är lila och gult, då går majoriteten av studenterna klädda i lila och gult den dagen helt enkelt.

För- och nackdelar med studier i USA

+ Stort och varierat utbud av universitet och colleges att välja på (ca 3 500 st)

+ Världens högst rankade universitet finns här

+ Stora möjligheter till stipendium, både för den som är duktig inom idrott och som har höga akademiska betyg.

+Relativt låga levnadskostnader (om man undviker storstäderna.

+Stora och fina faciliteteter på campus

+Mycket sociala aktiviteter på campus och stark universitetsanda

– Höga studieavgifter

– Dålig kommunaltrafik – behöver skaffa bil!

Fakta om att studera i USA

Mer om idrottsstipendium i USAAnders var sugen på Europa

Det fanns flera anledningar att Anders Gustavsson, 26 år valde att åka just till Storbritannien en termin under sitt program på Malmö Högskola.  Det kändes hemtamt att stanna i Europa, och dessutom enkelt att resa hem någon gång eftersom flickvännen befann sig i Sverige.  Den främsta anledningen med vistelsen var att förbättra engelska och de akademiska kunskaperna inom framförallt sports management, så Anders tittade på hur de olika universiteten rankade inom det ämnet, innan han bestämde sig.

– University of Stirling bedriver mycket forskning inom idrottsvetenskap och är något av ett idrottscentrum i Skottland. De har fantastiska sportfaciliteter och jag gillar att träna, så det passade mig, säger Anders.

När Anders anlände till Skottland blev han inte besviken.

– Första intrycket var ”wow här kommer man att trivas”, eftersom campusområdet ligger i en grön park med ett slott på området och med vackra skotska kullar i bakgrunden, berättar Anders som tyckte det var en skön kontrast till Malmö Högskolas citycampus.

I jämförelse med Sverige tycker Anders att undervisningen i Storbritannien var mer strikt och organiserad, på ett positivt sätt.

– Det fanns ett fast schema med fasta lektionssalar, allt material fanns uppe på nätet innan och alla kom väl förberedda till föreläsningarna, berättar Anders.

Annars återkommer Anders till den sociala delen, som var den största delen av upplevelsen.

– Alla är så öppna och i jämförelse med amerikaner känns skottarna mer genuint intresserade av att lära känna dig ordentligt. Jag gillar pubkulturen, när främmande människor kommer fram och pratar.

Hitta utbildningar i utlandet

Hitta drömutbildningen utomlands i AllaStudiers sökfunktion

  För- och nackdelar med studier i Storbritannien

  + Högt ansett utbildningsystem internationellt

  + Nära hem till Sverige vilket även innebär billiga resor

  + Rimliga studieavgifter – universiteten får ta max 9 000 pund/år

  + Ger dig den rätta brittiska engelskan

  + - Kultur som liknar den svenska. Fördel som kan vara nackdel om man söker något exotiskt.

  + Pubkulturen gör det enkelt att lära känna nya människor

  –  Det brittiska vädret

  – Sämre boendestandard än i Sverige

  Fakta om studier i Storbritannien

  

  Johanna Boussard
  Senast uppdaterad: 29 jan 2014

  Du kanske också är intresserad av:

  Senast uppdaterad: 2015-06-15

  "Modeshowen var en bekräftelse på att jag lyckats"

  Johanna Grossmann har nyligen kommit hem från Florens i Italien. Under tre år har hon studerat modedeesign och levt i en av världens absoluta konst- och modemetropoler. Kreativitet är en stor del av Johannas personlighet, hon har alltid hållit på med musik och gick musikgymnasium på gymnasiet. Sista året på gymnasiet väcktes intresset för modedesign.
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2016-07-05

  Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

  Felicia kunde inte vänta på äventyret utan valde att åka till USA redan direkt efter nian. Här är tips för dig som har bråttom ut i världen.

  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2019-08-21

  SAT - högskoleprov i USA

  SAT är ett amerikanskt högskoleprov som du kan göra för att komma in på drömuniversitetet i USA. Förbered dig väl för att briljera på testdagen.

  Läs mer
  Jobb & Lön

  Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

  Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

  Till Jobb & Lön