07 okt 2021

Välj en högskola utanför storstäderna

När man väljer högskola vill de flesta till storstäderna. Men för den som höjer blicken och väljer en högskola utanför storstäderna har mycket att hämta. Att säkert hitta studentbostad är kanske den främsta anledningen.

Nathalie Kronqvist valde Högskolan Dalarna för att lärarprogrammet hade bra rykte, det var lätt att få en studentbostad och det fanns goda möjligheter att påverka sin utbildning. Idag är hon ordförande för Dalarnas studentkår.

Det som var viktigast för mig när jag valde högskola var hur studentlivet såg ut, och om det var lätt att hitta studentbostad. Mitt förstahandsval var egentligen Södertörn högskola i Stockholm, där jag också kom in, men eftersom jag inte kunde få bostad där så valde jag Dalarna istället, berättar Nathalie Kronqvist.

Hon tycker att det finns många fördelar med att välja en lite mindre högskola utanför storstäderna.

Du får ofta en närhet till regionen, till näringslivet. Ett exempel kan vara att du är garanterad praktikplats, att du själv inte behöver fixa det.

Natalie funderade på om livet i en mindre stad skulle bli tråkigt, men väl på plats insåg hon att det inte alls stämde.

– Studentkårerna blir ofta mer aktiva i mindre städer och studenterna kommer närmare varann eftersom man hittar på mer saker tillsammans.

Hitta studentbostaden

Vi pratar med Pernilla Bergkvist, Fastighetschef på Tunabyggen i Falun/ Borlänge om vad som är viktigt att tänka på när det gäller att hitta studentbostad.

Är det viktigt att undersöka tillgången på studentbostäder i staden innan man  söker till högskolan?

– Ja, det är viktigt så att man vet vad man kan förvänta sig. Framförallt för att ha framförhållning, ställa sig i kö så tidigt som möjligt för att samla köpoäng. Det skiljer sig åt mellan olika bolag vad man har för uthyrningsregler och kösystem, framförallt skiljer det mellan privata och kommunalt ägda bolag.  Att först börja söka lägenhet när man kommit in på en utbildning är ingen bra idé. Då är det betydligt svårare att hitta något som passar utifrån behov och önskemål.

Hur går man tillväga för att söka studentbostad i en viss stad?

– Information om de bostadsbolag som har bostäder i en stad, kan man oftast hitta på kommunens hemsida. Högskolorna brukar också ha information om detta. Det kommunala bostadsbolaget är oftast lättast att hitta, men det kan vara lite svårare att hitta alla olika privata alternativ, så där kan internet vara en bra källa.

Hur ser bostadsläget ut i Falun / Borlänge?

– Tillgången på studentbostäder i Borlänge är i dagsläget god. Tunabyggen i Borlänge har ett samarbete med Högskolan Dalarna och Kopparstaden i Falun där träffar sker regelbundet för att stämma av situationen för studenter och vad man tror om kommande studentunderlag till Högskolan.

Hur ser bostadssituationen ut i olika studentstäder?

Se SFS rapport om tillgången till studentbostäder i olika städer:

Hitta drömutbildningen

Sök bland samtliga högskoleutbildningar i AllaStudiers sökfunktion.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kvinnor pluggar mer - män tjänar mest

Är du kvinna och funderar på att plugga? Då är du i majoritet. Men regeringens politik har inte gynnat din lön. Från 2006 till 2010 ökade mäns disponibla inkomst med 6,7 procent, kvinnors med 6,2 procent, visar budgetens jämställdhetsbilaga. Det så kallade lönegapet, skillnaderna i lön mellan män och kvinnor, har i stort sett varit oförändrat sedan 1990-talet. Det är nu 14,8 procent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

"Det blev Indien av en slump"

För många betyder sommaren sol och bad. Ingrid Jansson, 26, har andra planer. Just nu är hon i Indien och skriver uppsats inom ramen för ett Minor Field Study, MFS. Varje år delar Sida ut MFS-stipendier till hundratals studenter som vill skriva uppsats runtom i världen. I år blev Ingrid en av de lyckliga. – Jag gjorde praktik på World Food Programme i Rom och ville koppla det till uppsatsen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet. SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 pr ...
Läs mer