Visa allastudier.se som: Mobil

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt.

För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan?

– Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger Ilana Hart på Thoren Innovation School i Stockholm.

De största förändringarna med gymnasievalet är uppdelning mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram. Det innebär att eleverna måste bestämma sitt framtida yrkesval mycket tidigare.

– En annan stor förändring är det enorma utbudet av program och skolor. Många blir osäkra om de valt rätt och man kan hela tiden välja om. Men elever som byter skolor för många gånger kommer efter till slut, säger Ilana Hart.

Idag finns det så många inriktningar och skolor att man måste börja fundera tidigt.

– Vill man ha en stor eller liten skola, i centrum eller i hemkommunen? Jämför programmen mellan skolorna och ställ många frågor, säger Ilana Hart.

"Gymnasietiden blir roligare"

Emma Darby, 17, har valt program helt efter intresse. Hon går frisörprogrammet på S:t Eriksgymnasiet i Stockholm, ett val som kändes självklart efter en tids skoltrötthet. Emma valde frisörprogrammet tack vare att kompisarna gjorde detsamma.

– Hela gymnasietiden blir roligare om man väljer program efter sitt intresse. Dessutom är det kul att alla i klassen tycker om samma sak, säger Emma Darby.

Hon rådgjorde med mamma och pappa före valet och teoretiska linjer gick bort direkt.

– Jag vill hålla på med något praktiskt. Om man inte väljer gymnasieprogram efter sitt intresse kommer skolan bara att bli långtråkig och man blir skoltrött snabbare. Och hur kul kommer det att vara i framtiden om man inte tycker om det man jobbar med? äger Emma Darby.

"Onödigt att rikta in sig"

Olle Spångberg, 16, vet inte än vad han vill jobba med, därför bestämde hans sig för att välja smart och brett.

– Genom att välja ett brett program är alla dörrar öppna. Det är onödigt att rikta in sig för mycket, därför har jag valt en linje som jag själv tycker är kul men som också ger stor valfrihet i framtiden.

Olle går sam-sam med fokus på internationell/global politik och utvecklingsfrågor på Rosendalsskolan i Uppsala. Men valet var inte helt självklart.

– Mina föräldrar och släktingar tyckte först att jag skulle gå natur, inget snack om saken. Jag antar att de ville att jag skulle läsa den svåraste och därför bästa utbildningen, men för att jag ska orka satsa hela vägen måste jag läsa något jag verkligen vill. Jag är intresserad av olika livsstilar och kulturer och utbildningen gör att jag kan få utlopp för alla mina intressen, säger Olle Spångberg.

Sök gymnasieprogram och skolor

Hitta gymnasieprogram och skolor i vår sökfunktion

Mer om att välja till gymnasiet

Välj rätt program till gymnasiet

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rektorer anlitar byggelever privat

Flera rektorer och lärare i Karlskrona har anlitat elever på de praktiska programmen för att bygga privat. På landets yrkespraktiska utbildningar bygger elever hus och bakar kakor för fulla muggar. Det är ett hot mot konkurrensen med privata företag, menar kritiker. Men exakt var gränsen går är inte reglerat i lag. Tidigare i november krävde en konditor i Växjö att en av gymnasieskolornas kondit ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här förbereds eleverna för FN

FN-certifierade gymnasieskolor ger eleverna en djupare inblick i FN:s arbete än andra skolor.Vi besökte Bladins gymnasium i Malmö. FN:s generalförsamling sammanträder om klimat och miljö. Sydafrikas delegat håller just ett anförande. Då kommer ett pressmeddelande om en plötslig livsmedelskris. Hur ska det lösas?  Vi är mitt i FN-veckan på Bladins gymnasium i Malmö och FN-delegaterna är i verk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-29

Introduktionsprogram gymnasiet

Fem introduktionsprogram kan hjälpa dig som inte har tillräckliga betyg att komma in på gymnasiet. Via programmen kan du bli behörig till ett nationellt program, förberedas för arbetsmarknaden eller gå vidare till annan utbildning. Introduktionsprogram kallas de program som vänder sig till elever som inte har uppnått behörighet till nationella program.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön