Visa allastudier.se som: Mobil

Välj rätt program till gymnasiet

Eleverna överger yrkesprogrammen – för de högskoleförberedande alternativen. Ella och Carl-Magnus har gjort olika val men är båda nöjda.

Läs mer om programmen:

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Enligt färska siffror från Skolverket läser 31 % av eleverna som började i den nya gymnasieskolan i höstas på något yrkesprogram. Det är en minskning med nästan 4 procentenheter jämfört med året innan och en trend som pågått i några år. Hösten 2008 gick 37 procent av årskurs 1-eleverna på en yrkesutbildning.

Däremot läser allt fler elever på högskoleförberedande program. 51 procent – en ökning med 3 procentenheter jämfört med året innan.

 Det finns flera anledningar till förändringen, en är att konkurrensen mellan skolorna ökat, säger Sven Sundin på Skolverket.

Bland yrkesprogrammen är det framför allt handel och administration samt vård och omsorg som förlorat elever. På de högskoleförberedande programmen har teknikprogrammet och estetiska programmet den största elevökningen.

Ella Stråby Ögren, 17, från Stockholm är glad över sitt val. Hon går elprogrammet på Stockholms tekniska gymnasium.Klara Leo

Ella på yrkesprogram: "Vill göra mer praktiska saker"

Ella Stråby Ögren, 17, är nöjd med sitt gymnasieval. Hon siktar på jobb direkt efter gymnasiet och har därför valt elprogrammet på Stockholms tekniska gymnasium, dock inte helt självklart från början.

– Jag var osäker länge, det var sammanhållningen mellan lärarna och eleverna som fick mig att vara kvar i början, men sedan började jag fastna allt mer för ämnet. Jag är glad att jag valde el och den här skolan, alla känner alla.

Hon tror att osäkerheten bland unga är stor i dag, många går därför natur- eller samhällsprogrammet för att kunna välja yrken mer fritt.

– Alla mina kompisar har valt en högskoleförberedande linje och många har ångrat sina val eftersom de vill ha en bra utbildning som leder till att man får jobb direkt efter gymnasiet. Många är trötta på att behöva plugga och vill göra mer praktiska saker.

Carl-Magnus Olrin, 18, från Stockholm går naturvetenskapliga programmet.Klara Leo

Carl-Magnus på högskoleförberedande program: "Så många olika möjligheter"

För Carl-Magnus Olrin, 18 var det självklart att att välja naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, trots hög studietakt.

– Det har förmodligen varit hårdare arbete än om jag hade valt någon annan linje, men eftersom jag vill utbilda mig till något inom naturvetenskap fanns det inte riktigt några andra val.

Carl-Magnus övervägde också teknikprogrammet, det som står för den största ökningen av elever.

– Jag tror att elever vill ha så många olika möjligheter som möjligt, och genom att gå ett högskoleförberedande program kan man skjuta upp att behöva välja bort möjligheter.

De flesta av Carl-Magnus kompisar har valt att gå högskoleförberedande program.

­– Då oftast natur, många vill bli civilingenjörer men andra vet inte alls vad de vill jobba med i framtiden.

Test: Vilket program passar dig?

Hitta rätt program med hjälp av AllaStudiers test!

Caroline Wetterborg
Senast uppdaterad: 22 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Betygen rasar – men hoppet lever

Enligt en undersökning är det betygras i skolor som ligger i socialt utsatta områden. På Hovsjöskolan i Södertälje får endast hälften av niorna gymnasiebehörighet. Vi träffade två av skolans framtidshopp. Statistiska centralbyrån har i uppdrag av Rapport tittat på skolorna i 38 stadsdelar som ligger i socialt utsatta områden. Resultatet visar ett dramatiskt betygras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Ny kontroll ger friskolor bakläxa

Skolinspektionen har skärpt kontrollen av friskolor och gör nu tillsyn innan skolstart. 3 av 26 granskade skolor måste rätta till brister för att få öppna i höst. – 32 ivriga barn ska börja i vår skola och lärarna är supertaggade inför höststarten. Så det måste bara gå bra, säger Lina Walin, rektor för Näshulta friskola utanför Eskilstuna, en av de nya friskolor som har fått ett föreläggande om br ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här finns jobben 2018

Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie är tre yrken där konkurrensen om jobben bedöms liten om fem år. Här är en färsk lista över yrkena där det finns jobb om fem år. Sökfunktion: Hitta din utbildning Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie – det är tre yrken där det bedöms vara liten konkurrens om jobben om fem år.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön