Visa allastudier.se som: Mobil

"Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA?"

Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA? Den frågan ställde sig Niels Paarup-Petersen för några år sedan och har sedan dess jobbat aktivt med att få företag att anställa studentmedarbetare. Studentmedarbetare är en student som jobbar under sin utbildning, med relevanta jobb för sin utbildning.

Jag startade Studentmedarbetare.nu 2011 för att skapa en mötesplats för studenter som vill jobba och arbetsgivare som vill betala för studenternas kompetens. Bakgrunden till att jag startade sidan är att vi i Sverige är dåliga på att ta vara på den stora kompetens som våra studenter på universitet och högskolor besitter. Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA när hon hade kunnat jobba som studentmedarbetare på ABB, Skanska eller något annat företag?

Studentmedarbetare.nu är en sajt där man hittar annonser där företag söker studentmedarbetare. Själva företeelsen studentmedarbetare börjar bli alltmer etablerat, och bland annat Svenskt Näringsliv och flera fackförbund är med och lobbar för att fler företag ska få upp ögonen för att anställa studenter på mer kvalificerade tjänster. Niels Paarup-Petersen tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

Det har blivit fler jobb, det märker vi tydligt. Innan jag 2009 tog initiativ till att få infört studentmedarbetare i den svenska debatten fanns det överhuvudtaget inte. Nu finns det fler och fler kommuner och företag som får ögonen upp för fördelarna.

Vad är nästa steg?

– Vi ska försöka nå ut till studenterna ännu mer under kommande termin. Vi arbetar också för att öka kunskapen och kännedomen till konceptet studentmedarbetare, samt jobbar mot fackföreningar och arbetsgivarorganisationer för att få in studentmedarbetare i kollektivavtalen.

Mer om jobb för studenter

Student  – och medarbetare

Företagen skriker efter rätt kompetens

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 15 aug 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Utbildningarna som säkert ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Här får flest jobb efter examen

Byggingenjörer som gått på Uppsala universitet har haft lättast att få jobb efter examen. Och för psykologer är utbildningen vid Linköpings universitet jobbsäkrast. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer