Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

07 okt 2021

Vila ut – och bli redo för hösten

Sommarlovet är här och för många högskolestudenter betyder det välförtjänt avkoppling. Men hur gör man för att vara pigg och redo för studier när terminen drar igång igen? Studenten Gustav Jansson och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina tips.

Gustav Jansson, 23 år, från Nacka utanför Stockholm, har pluggat på universitetet i tre och ett halvt år. I år fick han sommarlov redan i maj, när matematikkursen tog slut.

– Jag ska försöka ta det lugnt, men jag kommer nog att gå ganska mycket orolig i sommar för att jag inte kommer att ha så mycket pengar över, säger Gustav Jansson.

Almedalsveckan, hälsa på släkten i Skåne och plugga lite fysik står på sommarschemat, men annars hoppas han på sommarjobb. Bästa rådet till sommarlovslediga studenter är att försöka ta det lugnt – om de kan.

– Det är ganska individuellt egentligen hur man vill göra, men de flest studenter har ju inte lov, utan jobbar eller tar kurser för att klara av hyran. Det är sällan man får chans att faktiskt ha lov på sommaren, säger Gustav Jansson.

Avkoppling är viktigt på sommarlovet, menar utbildningskonsulent Mats Eneroth, men också att hålla huvudet igång.

– Generellt så får man ju semesterhjärna. Hjärnan är som en muskel, när man inte använder den förtvinar den som andra muskler, säger han.

För att studiehuvudet ska vara redo till terminsstart kan det vara bra att ägna några timmar åt repetition, mellan sommarjobbet och stranden.

– Man ska inte känna att det är jättetvång, som ger ångest. Men förhoppningsvis håller man på och pluggar något man tycker är roligt, även på sommarlovet, säger Mats Eneroth.

Mats Eneroths bästa tips för att vara redo när terminen drar igång:

Slappa ett par veckor
”Ta en period då du är ledig, slappar och tänker på annat än studier. Men det är inte så bra att strunta i att tänka på det ända tills den dag det är upprop, då har man lite svårt att komma igång. Det är en lång period man är ledig.”

Lös sudoku och korsord
”Jag brukar lösa korsord på sommaren. De tränar hjärnan och du får tänka en stund. Det är logik och vad gäller korsord får du också träna det språkliga. Sudoku är ju det matematiska, då håller du igång de bitarna också.”

Repetera inför hösten
”Det är ju väldigt bra om man kikar lite grann på vad som komma skall. Framförallt de som pluggar matematik, då kanske man kan sitta en halvtimme och kika på något ni gjort, så att man börjar bygga upp en mental förberedelse.”

Caroline Wetterborg

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bagdad samarbetar med Luleå

Bland annat hoppas man på ett utbyte av gästprofessorer och forskning mellan de båda universiteten. Universitetet i Bagdad och Luleå tekniska universitet har tecknat avtal om ett utbildnings- och forskningssamarbete. I första hand innebär det att doktorander från Irak kan komma till Luleå för att bedriva forskning. Så småningom hoppas man på en utveckling som innebär ett utbyte av gästprofesso ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Hallå där: Vet vi hur långt nuet är?

Forskningen har äntligen hittat svaret på en svårlöst gåta. Jan Almäng, doktor i teoretisk filosofi vid Högskolan i Väst, har nyligen skrivit en artikel om tidsupplevelse där ”ett nu” definieras som två sekunder långt.Hur sjutton menar du nu? – Om du tänker dig att du lyssnar på en låt med ”do re mi” i början, kan du höra hela den sekvensen. Fortsätter låten i en minut till kan du inte höra hela l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår. Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt. Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case ...
Läs mer