Visa allastudier.se som: Mobil

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val.

Hitta rätt i gymnasiedjungeln

Sökfunktion: Hitta din gymnasieutbildning

Fakta: Gymnasieprogrammen

Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel?

– Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte passar mig eller på ett program där jag inte gillar kurserna. Jag vet att man kan byta, men det känns såklart skönast om det blir rätt från början, säger Alexandra Gummesson Kuylenstierna, 15.

Maria Konkéll är studie- och yrkesvägledare på Klara Södra gymnasium i Stockholm och möter varje höst elever som känner att de har valt fel skola eller gymnasieprogram.

– Kompisval är inte helt ovanligt, man väljer samma program eller skola som ens kompis. Sedan upptäcker eleven att han eller hon inte alls är någon naturvetare. Det är viktigt att att man sätter sig in i vad det innebär att studera på programmet, säger Maria Konkéll.

Hon råder elever som upptäcker att de blir missnöjda med sitt gymnasieval att kontakta sin studie- och yrkesvägledare och prata igenom valet.

– Om man kommer överens om att valet verkligen är fel måste man själv kontakta den skola som som man vill byta till och höra om det finns en plats ledig. Det är lättare att byta skola i början av en termin, säger Maria Konkéll.

Gymnasievalet – så funkar det

Valet
Under januari-februari väljer Sveriges blivande gymnasieelever program. Under april-maj finns det möjlighet till omval och den slutliga antagningen är klar i slutet av juni.

Omvalet
Bland nybörjarelever på nationella program hösten 2011 hade 9 procent bytt program ett år senare. Motsvarande andel bland nybörjare på introduktionsprogram var 41 procent.

Senast uppdaterad: 31 aug 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-25

Spetsutbildningar på gymnasiet

Spetsutbildning är för dig som vill satsa extra på ett ämne. Och som vill kunna plugga på högskolan redan på gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Så funkar den nya betygsskalan

Nu gör den nya betygsskalan sitt intåg i skolan. Med den ska det bli enklare att sätta exakta betyg – men det blir också mycket svårare att nå upp till ett A. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ditt bidrag går till telemarketing

Riksförbundet Hem och Skola betalar dyrt för att få pengar insamlade. Samtidigt framkommer att medlemssiffrorna inte stämmer.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön