Visa allastudier.se som: Mobil

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val.

Hitta rätt i gymnasiedjungeln

Sökfunktion: Hitta din gymnasieutbildning

Fakta: Gymnasieprogrammen

Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel?

– Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte passar mig eller på ett program där jag inte gillar kurserna. Jag vet att man kan byta, men det känns såklart skönast om det blir rätt från början, säger Alexandra Gummesson Kuylenstierna, 15.

Maria Konkéll är studie- och yrkesvägledare på Klara Södra gymnasium i Stockholm och möter varje höst elever som känner att de har valt fel skola eller gymnasieprogram.

– Kompisval är inte helt ovanligt, man väljer samma program eller skola som ens kompis. Sedan upptäcker eleven att han eller hon inte alls är någon naturvetare. Det är viktigt att att man sätter sig in i vad det innebär att studera på programmet, säger Maria Konkéll.

Hon råder elever som upptäcker att de blir missnöjda med sitt gymnasieval att kontakta sin studie- och yrkesvägledare och prata igenom valet.

– Om man kommer överens om att valet verkligen är fel måste man själv kontakta den skola som som man vill byta till och höra om det finns en plats ledig. Det är lättare att byta skola i början av en termin, säger Maria Konkéll.

Gymnasievalet – så funkar det

Valet
Under januari-februari väljer Sveriges blivande gymnasieelever program. Under april-maj finns det möjlighet till omval och den slutliga antagningen är klar i slutet av juni.

Omvalet
Bland nybörjarelever på nationella program hösten 2011 hade 9 procent bytt program ett år senare. Motsvarande andel bland nybörjare på introduktionsprogram var 41 procent.

Senast uppdaterad: 31 aug 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-20

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner. Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-15

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Friskolor drar upp snittbetyget

Ju större andel elever som går i friskola, desto högre snittbetyg för alla elever i kommunen, visar en ny forskarrapport. Eleverna i de kommunala skolorna drar lika stor nytta av friskolorna i form av bättre resultat, enligt studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Om andelen friskoleelever i en kommun ökar med tio procentenheter förbättras niondekla ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön