Visa allastudier.se som: Mobil

Volontärbussen rullar till gymnasier

Under våren kan den färgglada ”Volontärbussen” ses på gymnasieskolor runt om i Stockholm.  Den befinner sig på turné för att informera unga om vad det innebär att åka iväg som volontär.

      Genom undersökningar vet vi att unga vill åka som volontär efter gymnasiet, och att många vill åka med en ideell organisation, men vet inte riktigt var de ska vända sig. För att sprida information kör vi värsta roliga kampanjen, där vi åker in på gymnasieskolorna med vår roliga buss och sätter upp volontärstationer. Vi fick till exempel en förskola att låna ut sina förskolebarn till oss en dag för att man skulle får prova på hur det är att jobba på barnhem, berättar Joëlle Goldman, generalsekreterare på PeaceWorks, som driver kampanjen.

Resultatet har hittills varit bra, med hundratals intresseanmälningar.

      Volontärarbete håller på att bli en trend, både bland unga och äldre. Det vi ser bland unga är intresset ökar för att kombinera skolarbete och volontärarbete på gymnasiet och att kombinera sitt intresse, till exempel språkstudier, med volontärarbete, säger Joëlle.

De vanligaste frågorna från gymnasisterna handlar om hur man gör för att komma iväg, vilka förkunskaper som krävs och varför det kostar att åka som volontär.

      Svaret på den frågan är enkel, sådana här projekt kostar alltid pengar och vi vill inte belasta ett lokalt projekt i till exempel Ghana ekonomiskt.

Frågor att ställa till dig själv om du funderar på volontärarbete

Varför vill jag jobba som volontär?

Är det här bara en resa som du ska ha hunnit med eller har du ett speciellt mål med resan? Vill du lära dig ett språk flytande och komma in i kulturen ordentligt ska du kanske titta på att välja ett ettårsutbyte där du får möjlighet att vara borta under en längre period.

Hur kan jag kombinera detta med andra saker jag vill?

Idag finns det många sätt att kombinera volontärarbete med andra saker, det kan vara en språkkurs, ett projektarbete eller som en del av en längre resa. Planera väl så att du får ut maximalt av din vistelse.

Vilken kontinent och projekt intresserar mig?

Det finns nästan lika många projekt som volontärer. Vanliga projekt är på barnhem, organisationer för mänskliga rättigheter, skolor, lantbruk, ekologiprojekt, ungdomscenter och djurskyddsföreningar.

Mer om volontärarbete

Hitta volontärresor för dig!

Jobba som volontär

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Jobba som volontär

Sugen på att ta ett break i studierna? Vill du utomlands och göra något meningsfullt av din vistelse där? Då kan volontärjobb vara något för dig.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön