16 apr 2019

Våldsamma studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster samtidigt som parlamentet på torsdagen med knapp marginal röstade för att höja maxgränsen för universitetsavgifter.

Beslutet är den nya koalitionsregeringens första riktiga prövning och flera regeringsmedarbetare avgick i protest inför omröstningen.

Framförallt har förslaget, som i praktiken innebär en tredubbling av maxtaket för studieavgifter, skakat Liberaldemokraterna som gick till val på att på sikt avskaffa avgifterna. Partiledaren Nick Clegg har gång på gång försvarat höjningen med att alla måste vara med och betala den ekonomiska krisen. Men han har haft svårt att övertyga även sina egna partikamrater.

– Det är inte de unga som skapat krisen, utan bankerna, svarade Liberaldemokrater Mike Simpson som kandiderade till parlamentet för sydvästra Surrey.

Avgick i protest

Och medan debatten pågick som bäst förklarade två av Liberaldemokraternas parlamentsledamöter att de avgår från sina poster som regeringstjänstemän i protest mot höjningen. Även en konservativ regeringsmedarbetare avgår.

Clegg har också varit huvudmotståndaren för de många studenter som i veckor protesterat mot höjningen genom demonstrationer och genom att ockupera sina universitet.

Torsdagens demonstrationer började förhållandevis fredligt då tusentals studenter och andra promenerade, ibland smådansande, från universiteten i centrala London i takt.

– Jag demonstrerar för mina tre yngre bröder som aldrig kommer att få råd att betala de avgifter som regeringen föreslår, sade Amel Rebeka som bar på skylten "Inte ens Voldemort skulle ha gillat det".

Hon betraktar sig själv som tursam eftersom hon redan tagit sin universitetsexamen i kreativt skrivande.

– Jag betalade 3 000 pund per år. Tillsammans med kostnaderna för mat och boende har jag skulder på mer än 20 000 pund. Men det är inget mot vad nästa generation kommer att få betala.

Ridande polis

Allt eftersom demonstranterna närmade sig Westminster ändrades stämningen och fler och fler demonstranter med täckta ansikten dök upp på gatorna.

För första gången på mycket länge gjorde ridande polis chock mot demonstranterna som kastade färgampuller och använde tillhyggen. Vid sextiden på kvällen hade sju personer gripits och sammanlagt 19 skadats varav sex förts till sjukhus. Bland dem fanns en polis som skadats svårt.

Många demonstrerade inte heller i första hand mot höjda studieavgifter utan mot regeringens aviserade nedskärningar i välfärdssystemen.

– Räkna med protester som i Grekland och Frankrike, förkunnade en av talarna inför torsdagens protestmarsch.

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Utlandsstudier ger högre lön

Har du studerat utomlands efter gymnasiet kan du räkna med att tjäna mer pengar än de som stannat hemma. Det visar en ny studie från Statistiska Centralbyrån. SCB:s rapport "Fokus på näringsliv och arbetsmarknad våren 2011" visar att utlandsstudier leder till högre inkomster senare i livet. Den visar också att den som studerat utomlands arbetar fler timmar per månad i genomsnitt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Studera i Tyskland

Tyskland är världskänt för sina teknikutbildningar "Made in Germany", men landet har mycket mer att erbjuda sina studenter. Läs mer om att studera i Tyskland här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så får du studieplatsen utomlands

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer