Visa allastudier.se som: Mobil

YH finns där jobben finns – här är de hetaste utbildningarna

Att välja en YH-utbildning är att bli eftertraktad. Yrkeshögskoleutbildningarna följer efterfrågan på arbetsmarknaden och ökar dina chanser till jobb. Jenny Sörby på Myndigheten för yrkeshögskolan vet vilka branscher som är hetast just nu.
– Antalet YH-utbildningar kan ses som en fingervisning på behovet, säger hon.

Som Allastudier.se tidigare berättat är förutsättningarna för att bli anställd goda efter en avklarad YH-utbildning. Inom ett år efter avslutade studier är nio av tio studenter i jobb, och 50 procent av eleverna får jobb där de gjort sin LIA.

– Vår statistik på uppföljningarna där vi frågar tidigare studenter om deras jobbsituation är mycket god. Det går så klart aldrig att garantera att alla får jobb, det är upp till dig själv också. Men är du driven och engagerad så är oddsen goda, om man tittar på statistiken, säger Jenny Sörby.

I dag har yrkesutbildningarnas status fått ett rejält uppsving, både bland studenter och anställande företag. Förra året gjorde IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) en granskning där de tittade närmare på vilka det var som sökte till de tidiga YH-utbildningarna.

– Studien visade att de sökande har bra betyg och är högt motiverade. De flesta studerande är i 30-årsåldern och vet vad de vill. Att YH har blivit ett allt populärare koncept ser vi också i söktrycket till våra utbildningar, som ligger på ungefär två sökande per plats.

Har du något exempel på en ny typ av utbildning?
– Begravningsrådgivare är en ny utbildning för i år, den har vi inte haft tidigare.

Finns det något utbildningsområde som är extra hett inom YH just nu?
– Det finns flest utbildningar och studenter inom teknik, ekonomi, samhällsbyggnad, IT och hälsovård. Att en YH-utbildning existerar är ett bevis på att det finns ett kompetensbehov på arbetsmarknaden. Och antalet YH-utbildningar inom ett område kan ses som en fingervisning på hur stort behovet är.

Vilken utbildning söker flest till?
– Lokförare är utbildningen med flest sökande per studieplats. Andra populära utbildningar är tandsköterska och redovisningsekonom, där det dock finns betydligt fler platser att söka. Det som går att säga är att du som kommit in på en YH-utbildning har goda chanser att få jobb. Men kom ihåg – det är upp till dig själv också.

Utbildningsområdena med flest studerande inom yrkeshögskolan

Utbildningarna det är störst konkurrens om

1. Lokförare

Behöriga sökande          Platser         Sökande / plats

1 859                                  140               13,3

2. Löneadministratör med HR-inriktning
Behöriga sökande          Platser         Sökande / plats

419                                     35                 12,0

3. Djurvårdare, djurklinik
Behöriga sökande          Platser         Sökande / plats

173                                     20                 8,7

4. Apotekstekniker
Behöriga sökande          Platser         Sökande / plats

1 142                                  163               7,0

5. Massage och friskvårdsterapeut
Behöriga sökande          Platser         Sökande / plats

170                                     26                 6,5

På hela yrkeshögskolan var det totalt 48 400 sökande till 18 900 platser 2014. Det innebär ett söktryck på i snitt 2,6 sökande per plats.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

KY

Med 1/3 av utbildningtiden som praktik har KY-utbildningarna gjort succé på arbetsmarknaden. 80 % av studenterna får jobb direkt. KY-utbildning försvinner - ersätts av YH-utbildning Den sista december 2013 upphörde kvalificerad yrkesutbildning (KY) som utbildningsform och ersattes av yrkeshögskoleutbildning (YH). Hitta yrkesutbildningar här. För den som har gått en KY-utbildning innebär det att de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

"Vi vill ha en levande mässa"

21 mars öppnar yh-mässan i Malmö på Malmö Arena. Där kan du mingla med representanter från en stor mängd intressanta utbildningar, lyssna på inspirerande föreläsningar och speed-dejta studie-och yrkesvägledare. Sandra Strandberg, Fredrik Johnsson, Ylva Claesson och Sandra Smith pluggar själva på yh-utbildningen ”Service Manager för future tourism”.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön