Visa allastudier.se som: Mobil

YH-kurserna för dig som tänker utanför boxen

YH-utbildningar är en fingervisning på var jobben kommer att finnas framöver. Och det gäller inte bara de traditionella knegen. Vi har grävt i kursplanen och hittat ett urval av spännande utanför boxen-jobb för dig som är sugen på en alternativ karriär. Ystare, förgyllare eller kyrkomusiker? Du väljer!

Hud- och spaterapeut
Inte en helt galen karriärväg att välja, men är du trött på bankens slipstvång och vill styra kosan mot mer avslappnade klädkoder kan detta vara ett alternativ. Bli expert på hårborttagning, ge en utbränd sjökapten hud som en filmstjärna eller bli en fena på makeup och kamouflage. Här har du chans att bli x-faktorn i folks jakt på avslappning och perfekta porer.

Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa AB
Utbildning: Hud- och spaterapeut
Plats:
Stockholm
Längd: Cirka ett och ett halvt år
Poäng: 300

Fjäll- och äventyrsledare
Skrattar du dig genom beep-testet och kan beta av dygnspromenader i kuperad terräng med underkläderna fulla av barr och ett leende på läpparna? Här är utbildningen för dig som absolut inte vill vara den som knackar in den här texten med taskig hållning framför datorskärmen. Barksoppa över öppen eld och provisoriskt boende byggt av småsten(antar jag) står på menyn när du lär dig att leda äventyr högt över havet.

Älvdalens Utbildningscentrum AB
Utbildning: Fjäll- och äventyrsledare
Plats:
Älvdalen
Längd: Cirka ett och ett halvt år
Poäng: 300

Begravningsrådgivare
Den förutfattade meningen är kanske att du som begravningsrådgivare ska vara en bitter eremit. En svårpratad kistknackare som på din årliga semestervecka ensamseglar på en insjö. Så är inte fallet; att vara begravningsrådgivare ställer höga krav på social fingertoppskänsla och trygghet för att kunna ge de anhöriga det bästa möjliga avskedet av den de älskar.

Sensus studieförbund Västra Sverige
Utbildning: Begravningsrådgivare
Plats:
Göteborg
Längd: Cirka ett år
Poäng: 200

Nationell Lärlingsutbildning inom smala hantverksyrken
Är du intresserad av ett ovanligt hantverk? YH kan vara vägen till en karriär inom de allra ovanligaste jobben. Som hantverkslärling inom smalt hantverk kan du hitta riktigt ljusskygga gig som juvelfattare, tunnbindare, zoologisk konservator, ystare och mycket, mycket mer. Ge dig hän åt ditt specialintresse och ha ett spännande svar nästa gång du får frågan: vad sysslar du med då?

Stiftelsen Hantverk & Utbildning
Utbildning: Nationell Lärlingsutbildning
Plats:
Leksand
Längd: Cirka två och ett halvt år
Poäng: 500

Designmodellör
Så ovanligt att ordbehandlaren anser yrket felstavat. Många med mig har nog funderat vem som jobbar med att ta fram de små arkitekturmodellerna vi ser här och där. Eller vilka som tar fram filmrekvisita. Som designmodellör kan du jobba med din barndomshobby som vuxen. Blanda avancerad teknik med traditionella hantverk och släpp kreativiteten fri.

Formakademin i Lidköping AB
Utbildning: Designmodellör
Plats:
Lidköping
Längd: Cirka två år
Poäng: 400

Förgyllare
Känner du att det inte riktigt räcker att förgylla folks vardag på fritiden? Gör det till ett nio till fem-jobb! Som förgyllare jobbar du med bladguld och andra bladmetaller och förgyller dagarna i ända. Yrket anses vara ett viktigt kulturellt arv att bevara och utbildningen i Tierp är en av få i hela Europa. Guldfeber? Mot Uppland!

Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro
Utbildning: Förgyllare
Plats:
Tibro
Längd: Cirka ett och ett halvt år
Poäng: 300

Kyrkomusiker
Vill du jobba med musik men är trött på paljettrosor och pyroteknik? Som musiker i kyrkans regi får du ägna dig åt den avskalade varianten. Här slipper du oroa dig för kroppsideal och paparazzifotografer och kan lägga all kraft på orglar, sång och notläsning. Så vässa fikarumshumorn med en psalmonellavits och må kyrkkaffet flöda.

Föreningen Mellansels folkhögskola
Utbildning: Kyrkomusiker
Plats:
Mellansel
Längd: Cirka två och ett halvt år
Poäng: 500

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-23

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-22

Nykomlingarna inom Yrkeshögskolan

Mejeritekniker, Reläskyddsspecialist och 3D-tekniker. Där har ni namnen på några av nyheterna inom yrkeshögskolan. Sök bland flera hundra nya yh-utbildningar!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön