Visa allastudier.se som: Mobil

YH på distans

Är du sugen på en YH-utbildning men inte lika pepp på att flytta eller säga upp dig från jobbet? Det finns ett alternativ – YH på distans. Men hur funkar det? Helena Matthews på Lernia vet mer.
– Det här är verkligen framtiden, säger hon.

Helena Matthews är verksamhetschef för Lernias YH och företagsutbildningar och har jobbat i flera år med att utveckla företagets distansutbildningar för YH. Vid starten skrattade konkurrenterna åt idén. I dag sker 18 procent av alla YH-utbildningar i Sverige på distans, enligt Myndigheten för yrkeshögskolans siffror för 2016.

YH på distans – hur funkar det egentligen?
– Generellt brukar det finnas en större avhoppsfrekvens för distansutbildningar, men det är faktiskt inget vi märker av. Oftast har vi basgrupper där eleverna antingen ses fysiskt om de sitter på samma ort, eller möts i ett virtuellt rum där de kan jobba ihop. Vi använder oss av en handledare, antingen på plats eller via en studerandeportal, förinspelade filmer och uppgifter. Sedan ses vi x antal gånger per termin och jobbar med praktiska övningar och skriver tentor, och inte minst – träffas. Den sociala kontakten är trots allt viktig.

Hur gör ni med LIA på distans?
– Det ser ut på samma sätt som på ”på plats”-utbildningarna. Man gör sin LIA-period på ett lämpligt företag inom det geografiska område man bor. Sedan har vi en utbildning till certifierad systemtekniker där eleverna förväntas jobba samtidigt. Då har vi inte LIA eftersom det skulle bli lite kaka på kaka.

Hur går examinationerna till?
– De sker både på plats och på nätet. Rättssäkerheten måste alltid säkerställas. Har vi duggor (mindre tenta reds. anm.) kan eleverna göra dem direkt i vår studerandeportal. Är det större tentor får du visa id i webbkameran så att vi ser att det är rätt person som gör provet. Vissa görs också på plats – vi bedömer det efter tentans omfattning.

Vilka är det som läser YH på distans?
– Det är olika. Distansutbildningen kan passa den som inte gillar att sitta i grupp och jobba, eller den som vill anpassa sina studier efter sitt övriga liv. En distansutbildning ger dig en större möjlighet att planera dina studier efter dina förutsättningar. En tredje typ är de som är så ambitiösa att de vill kunna jobba samtidigt som de pluggar på kvällar och helger. Det är verkligen en underbar möjlighet för alla.

Vilka är dina bästa tips till den som vill plugga YH på distans?
– Sök den utbildning som ligger dig närmast hjärtat, du har trots allt ett helt land av utbildningar att välja mellan. Tänk på att det krävs disciplin för att klara av en distansutbildning, så var säker på att detta är vad du vill. Till sist, bestäm vilka dagar och tider du ska plugga, så att det blir av. YH på distans öppnar upp en hel del möjligheter och ger alla en chans till självförverkligande. Det här är verkligen framtiden.

YH-utbildningar

Se alla YH-utbildningar på distans.

Se alla YH-utbildningar. 

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

YH-kurserna för dig som tänker utanför boxen

YH-utbildningar är en fingervisning på var jobben kommer att finnas framöver. Vi har hittat ett urval av spännande "utanför boxen"-jobb för dig som är sugen på en alternativ karriär. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Guide – så gör du din YH-ansökan

Vill du söka till en YH-utbildninga? Här har vi sammanställt det du behöver veta för att få full koll på ansökningsprocessen och ta första steget mot ditt framtida drömyrke. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

"Det gäller att lära sig mycket och bygga en portfolio"

Tuomas Laulajainen går sista terminen på Yh-skolan Hyper Island. Nu avslutar han utbildningen med en 30 veckors LIA-period som digital designer – och slängdes rakt in i isblock och hemsidor.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön