Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkeshögskola: Växande intresse

Det finns platser kvar på yrkeshögskoleutbildningar, även om intresset ökar konstant.

Yrkeshögskola vinner mark med den nära kopplingen till näringslivet och stor del praktik. Intresset för yrkeshögskoleutbildningar ökar konstant.

– Det verkar vara fler som som har fått upp ögonen för YH-utbildningar, vi har 20 till 25 procent fler ansökningar till våra utbildningar i år i jämförelse med förra året. Det märks att utbildningsformen har fått större genomslag, säger Jon Nielsen, verksamhetschef för Plushögskolan som är en av Sveriges största yrkeshögskoleanordnare.

Många av utbildningarna går fortfarande att söka till

Av Plushögskolans totalt 50 utbildningar är det 21 som är helt fulla, 10-15 som tar in till restplatser och 10-15 som har platser kvar.

– De utbildningar som är svårast att rekrytera till är produktionsledare inom bygg och anläggning, och vissa IT-utbildningar som kvalitetssäkrare/testare. Det finns en mycket stor efterfrågan i branschen efter kompetensen med de personer som ska söka har ofta redan ett bra jobb med bra lön och förstår kanske inte vilken utväxling en utbildning kan ge.

Antagningen inte lika betygsfixerad

Att ansöka till yrkeshögskola skiljer sig en hel del från högskolan. Istället för att baseras på betygen så handlar det här ofta om intervju och tester. Och söker du sent går du igenom samma process.

– Vi gör inga intervjuer och tester under juli månad, men sen har vi full bemanning från och med andra veckan i augusti. Så ser det nog ut på de flesta yh-utbildningar, säger Jon Nielsen.

Så gör du

För att hitta alla yrkeshögskoleutbildningar med lediga platser finns det ingen central databas. Hitta samtliga YH-utbildningar i AllaStudiers sök för yrkeshögskoleutbildning. Gå därifrån vidare tillutbildningsanordnarnas webbsidor för att få reda på var det finns lediga platser, och sök direkt till skolan.

Antagningen ser olika ut från skola till skola, vissa tittar enbart på betyg medan andra behöver betygen bara för att kontrollera att du har behörighet och baserar istället urvalet på intervju och tester.

Finns lediga platser på utbildningen är det först till kvarn som gäller, är det en utbildning som tar in till reservplatser är ditt resultat på tester och intervjuer avgörande för vilken prioritetsordning du får på listan.

Hitta alla lediga platser i Sverige, även på folkhögskola och högskola

Läs också

Utbildningarna som ser bortom betygen

Bästa tipsen inför intervjun

Det här vill vi helst plugga


Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

YH finns där jobben finns – här är de hetaste utbildningarna

Att välja en YH-utbildning är att bli eftertraktad. YH-utbildningar följer efterfrågan på arbetsmarknaden - här kan du läsa mer om vilka YH-utbildningar som är hetast just nu! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön