Förberedande utbildningar

Här har vi samlat utbildningar för dig som vill läsa upp dina betyg. Skaffa grundläggande behörighet genom att gå ett studieförberedande program! Läs en allmän kurs, tekniskt basår eller förbered dig inför högskoleprovet – hitta din utbildning redan i dag! 
Visar 1-20 av 588 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 588 träffar
1
2
3
4
...
30

Vad är en förberedande utbildning?

Vill du söka in på högskolan eller universitetet men saknar behörigheten? Då kan det vara en bra idé att läsa en förberedande utbildning.
På en förberedande utbildning så kan du komplettera och läsa upp din betyg från antingen grundskolan eller gymnasiet. Du kommer förbereda dig på högre studier och samtidigt lära dig många roliga och spännande ämnen. Det finns flera ämne att välja mellan allt beror på vad du önskar studera och vill läsa upp. Du kan exempelvis läsa upp eller komplettera dina betyg på komvux och folkhögskola samt läsa ett basår på universitet eller högskola.

  • Komvux: Om du saknar grundläggande behörighet för högre studier så kan du gå en förberedande utbildning på komvux. Där kan du läsa in svenska, matematik eller engelska men också även komplettera dina betyg med andra ämnen som du saknar helt. Så att du kan få en fullständig utbildning som du saknar från grund- eller gymnasieskola. 

  • Folkhögskola/Allmän kurs: Är ett alternativ till komvux som förbereder dig inför att söka vidare till högskolan. Skillnaden är att du inte läser upp de enstaka betygen som du saknar utan alla grundläggande ämnen. Du kan läsa en Allmän kurs om du saknar betyg från antingen grundskolan eller gymnasiet. Du som läser en Allmän kurs på folkhögskolan kommer få ett studieomdöme när du har studerat minst ett läsår. 

  • Basår/bastermin: Saknar du behörighet till att söka in på en specifik utbildning på universitetet eller högskola så kan du gå ett basår eller en bastermin. Du läser på en gymnasienivå och det är universitet eller högskolor som anordnar så du kan komplettera din betyg. Något att tänka på är att ditt meritvärde inte påverkas av de betyg du får. Ett basår är till för att du ska kunna läsa till dig behörighet inför den utbildningen du vill studera på universitet eller högskolan.

Vem passar en förberedande utbildning för?

En förberedande utbildning, i vilket slag du än väljer, är ett bra sätt att få den behörighet du behöver för att studera ditt drömyrke! Utbildningen är till för dig som inte har gått klart grundskolan eller gymnasieskolan eller behöver komplettera dina kurser för att få behörighet att söka vidare till universitet, högskola eller yrkeshögskola. Du kanske vill gå en civilingenjörsutbildning på universitetet men saknar behörigheten. Läs då ett tekniskt basår och få den kompetens som behövs för att studera en teknisk utbildning. Du kanske drömmer om att bli läkare? Gå då ett naturvetenskapligt basår och komplettera din gymnasieutbildning med naturvetenskapliga ämnen.  

Eller så kanske du behöver hjälp med hur man studerar inför och klarar ett högskoleprov? Gå då en förberedande utbildning inför högskoleprovet. 

Hur väljer man rätt förberedande utbildning?

Det finns olika ämnen och utbildningar att välja mellan, allt beror på vad du vill och behöver för att uppnå behörighet till den utbildning du vill gå.
Du kanske vill studera en Allmän kurs och samtidigt komplettera med exempelvis biomedicin, vårdbiträde eller musik. Du kan komplettera med 1-3 års utbildning, allt beror på vad du behöver för att få den behörighet du vill ha. Du kanske vill plugga ett specifikt ämne som du saknar på Komvux, då finns det flera att välja mellan. Kolla vad alla de olika utbildningarna och kurserna kan erbjuda dig för att du ska kunna gå din drömutbildning!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv