Agronomutbildningar

En agronom har en viktig roll I samhället och jobbar mot ett mer hållbart samhälle. En agronomutbildning ger dig bred kunskap inom jordbruk, livsmedel och miljö. Du kan välja att jobba med allt från rådgivning och handläggning till forskning!
Visar 1-20 av 45 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 45 träffar
1
2
3

Var med och påverka samhället – hitta din agronomutbildning 

Att jobba som agronom innebär att du har en viktig roll i samhället. Du läser en mångsidig och tvärvetenskaplig yrkesutbildning som skapar en grundförståelse för lantbruks- och livsmedelssektorn. Med fokus på både teoretiska insikter och praktisk tillämpning utforskar agronomutbildningen en mängd ämnen, från ekonomi och hållbarhet till avancerade teknologier som formar framtidens livsmedelsproduktion.

Hur lång är utbildningen till agronom? 

För att bli agronom läser du först ett kandidatprogram på tre år och sedan ett masterprogram på två år, en studietid på totalt fem år (300 högskolepoäng).  Du läser programmen på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Vilka inriktningar finns inom agronomi? 

Inom agronomi erbjuds olika inriktningar, vilket möjliggör specialisering och anpassning efter individuella intressen och mål.  

- Livsmedel: Få bred kompetens om livsmedelsproduktion och hur du kan skapa livsmedel genom hållbara råvaror.   

- Mark/växt: Lär dig att skapa och utveckla odlingssystem med fokus på hållbarhet och framtid. Du får kompetens att ta hänsyn till miljö och ekonomi i produktionen av mat som ska hålla hög kvalitet.  

 - Ekonomi: Jobba inom privat eller offentlig sektor med en grundfråga som handlar om hur vi människor ska kunna äta oss mätta utan att maten för kommande generationer försvinner.   

- Landsbygdsutveckling: Landsbygden behöver lokalt, nationellt och internationellt samarbete för att fungera. Du arbetar med att utveckla ett hållbart samhälle och en hållbar användning av våra naturresurser. 

 - Djur: Stötta vår livsmedelsproduktion samtidigt som du jobbar med djur. Välj om du vill jobba med hållbar äggproduktion, fiskodlingar som är anpassade efter klimatet eller bidra till välmående mjölkkor.

Vad kan man jobba med efter en agronomutbildning? 

Efter avslutad agronomutbildning öppnas dörrar till en rad olika karriärvägar. Som agronom kan man arbeta inom administration, där man hanterar ärenden inom myndigheter, eller i en rådgivande roll för personer inom jordbruket.

För den som lockas av projektledning kommer utbildningen lära dig leda och driva olika projekt, medan möjligheter inom försäljning och marknadsföring av produkter och tjänster också ingår i läroplanen. Agronomer kan också specialisera sig inom lantbruket och arbeta med specialiserade tjänster inom den offentliga sektorn.

Agronomutbildningen, med sin mångfald av inriktningar och karriärmöjligheter, ger inte bara en gedigen utbildning utan även verktygen för att aktivt påverka och forma framtidens hållbara livsmedelsproduktion. Genom att välja en agronomutbildning tar man inte bara steget mot en meningsfull karriär utan blir också en viktig aktör i arbetet för en bättre och mer hållbar framtid. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv