Utbildning inom farmaci

Vill du jobba som apotekare eller receptarie? Då är en utbildning inom farmaci för dig. Bli en läkemedelsexpert – hitta den perfekta farmaci utbildningen för dig!
Visar 1-20 av 144 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 144 träffar
1
2
3
4
...
8

Vad är farmaci?

Sjukdomar har under hela vår livstid varit en stor antagonist och hade inte våra förfäder febrilt sökt efter läkemedel, hade en förkylning kanske fortfarande inneburit livsfara. Idag finns det läkemedel mot nästan alla sjukdomar. Det i sig gör det svårt att veta vilken medicin som behandlar vilken sjukdom. Farmaci handlar om läkemedel, dess historia, hur det fungerar och vilket läkemedel som botar rätt sjukdom . Läkemedel som används i rätt syfte och vid rätt tillfälle kan rädda liv. 

När du läser farmaci får du lära dig från grunden hur läkemedel är uppbyggda, vad deras funktion är och mot vilka sjukdomar specifika läkemedel är bra för. Tanken är att du ska få en grund att stå på för att kunna hjälpa människor att välja rätt läkemedel efter deras behov. Varje person behöver din hjälp på olika sätt, gillar du att hjälpa personer är en utbildning inom farmaci perfekt för dig!

Utbildningar inom farmaci

Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare, receptarie och apotekstekniker. Skillnaden mellan de tre är längden på utbildningarna och möjligheten till fördjupning. 

Läs på högskola eller universitet

Känner du för att läsa lite längre utbildningar som tar dig djupare inom farmaci och läkemedelsvärlden? Då ska du läsa en utbildning på högskola eller universitet. På universitet och högskola kan du exempelvis studera en apotekarutbildning eller receptarieutbildning. Är det så att du vill djupdyka inom farmaci är apotekarutbildning perfekt för dig. Utbildningen sträcker sig vanligtvis över fem år och förbereder dig både för att arbeta och forska inom farmaci. 

Är du istället ute efter en lite kortare utbildning med en framtid som receptarie, välj då en receptarieutbildning som sträcker sig över tre år. 

Hitta receptarieutbildningar här

Studera på yrkeshögskola

Vill du ut på arbetsmarknaden inom två år kan du välja att läsa en utbildning till apotekstekniker. Utbildningen är 300 YH-poäng (1,5 år) och förbereder dig för att kunna börja jobba direkt efter avklarade studier. En apotekstekniker jobbar med att vägleda och informera kunder i butiken så de hittar läkemedel för deras behov.

Jobba med farmaci

Som apotekare eller receptarie är det vanligaste att jobba på apotek, men möjligheten finns även att jobba på kliniska verksamheter (sjukhus, industri) eller med forskning och undervisning. På ett apotek jobbar du med kundkontakt, där ditt jobb är att rådgiva och ge information om läkemedel till personer som söker din expertis . Att vara en apotekare kräver förutom kunskap om läkemedel, en god kommunikativ förmåga eftersom du kommer jobba med mycket kundkontakt. 

När du byggt upp din erfarenhet inom yrket är det vanligt att du får möjligheten till ett större ansvar, exempelvis läkemedelsansvarig. En läkemedelsansvarig säkerställer att arbetsplatsen följer lagar och regler, produkterna håller hög kvalité och rutiner vid hantering av läkemedel följs.

Meriterande egenskaper

Användbara egenskaper för apotekare och receptarier som arbetsförmedlingen lyfter fram är: 

  • Noggrannhet som är viktigt för att patienter ska få rätt läkemedel,  fel läkemedel kan göra mer skada än vad det hjälper. 

  • En god analytisk förmåga för att kunna dra slutsatser om vilket läkemedel patienten behöver. Alla patienter har olika behov och det är upp till dig att utvärdera och ta beslut. 

  • Självständighet är en central egenskap eftersom många arbetsuppgifter innebär att du på egen hand måste ta beslut och dra slutsatser. 

  • Bra kommunikativ förmåga eftersom yrket innebär en nära kontakt med både kunder och kollegor. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv