Utbildningar till lärarassistent

Vill du jobba med barn och arbeta som lärarens högra hand? Då borde du läsa en utbildning till lärarassistent. Ett roligt och viktigt yrke där du hjälper till att skapa ro i klassrummet.
Visar 1-20 av 30 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 30 träffar
12

Som lärarassistent arbetar du med barn och unga i skolan. Ditt jobb går ut på att agera som stöd till läraren i och utanför klassrummet. Det kan dels handla om att sköta en del av det administrativa arbetet som lärare har, men kan också handla om att du hjälper till att hålla ordning i klassrummet och att bistå läraren i undervisningen. 

Som lärarassistent handlar det helt enkelt om att hjälpa till att skapa en bättre arbetsro för både läraren och barnen. Det kan innebära att du delar ut undervisningsmaterial, registrerar betyg, agerar stöd åt resurskrävande elever eller kartlägger utbildningsbehov hos olika elever. 

Om du väljer att plugga till lärarassistent kommer du att vara en viktig kugge i hjulet för att skapa en positiv inlärningsmiljö för barnen och en bättre arbetsmiljö för lärarna.

 

Vad är skillnaden på lärarassistent, barnskötare och elevassistent?

Som lärarassistent ligger fokus i främsta hand på att du ska agera stöd åt en lärare. En barnskötare och elevassistent arbetar mer nära eleven och agerar särskilt stöd åt barn med extra resursbehov i förskola respektive skola. 

 

Vem passar som lärarassistent?

Det viktigaste är att du älskar att arbeta med barn. Men eftersom det är en delvis administrativ roll, är det bra om du har en god struktur- och organiseringsförmåga. Att arbeta på en skola tillsammans med barn kan innebära en hel del stök, konflikthantering och tidvis hög ljudnivå. Så det gäller att du kan hantera och trivas i en sådan arbetsmiljö.

Hur blir jag lärarassistent ?

Lärarassistent kan du bli på lite olika sätt. Du måste inte ha en specifik examen för att arbeta som det, men vanligt är att du läser till yrket på yrkeshögskola, folkhögskola eller hos en privat yrkesutbildare. 

Utbildningen är vanligtvis mellan ett till två år lång och du kan gå den både på plats i klassrum, men även på distans ifall du är ute efter en mer flexibel utbildningsform.

Vad ingår i utbildningen?

Huvuddelen av utbildningen fokuserar på pedagogiskt arbete. Men eftersom det är ett delvis administrativt yrke, så kommer du även få en genomgång av det svenska skolsystemet och skoljuridik. Det ingår ofta även utbildning inom barn och ungdomars utveckling, integrationsprocessen för nyanlända och inom neuropsykiatriska funktionsvariationer. 

För att du ska kunna hantera de många situationer som kan uppstå i ett klassrum kommer du även få kunskaper i konflikthantering och pedagogiskt ledarskap. Så att du ska kunna känna dig trygg i att bemöta barnen i alla tänkbara situationer.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv