Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Sommarkurser

Vad ska du göra i sommar? Ett alternativ till sommarjobb är att plugga en sommarkurs! Du får CSN samtidigt som du lär dig något nytt eller samlar in de sista högskolepoängen till din examen!
Visar 1-20 av 15402 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 15402 träffar

Läs en sommarkurs

Vet du inte vad du ska göra under sommaren? Har du inte fått något sommarjobb? Då kan du läsa en sommarkurs istället! Varje sommar finns det många olika kurser att läsa på universitet, högskolor och folkhögskolor runt om i Sverige. Du kan bland annat läsa sommarkurser inom områden som naturvetenskap, språk, juridik, hantverk och pedagogik. Oavsett om du bara vill läsa en kurs för skojs skull eller om du vill samla ihop högskolepoäng till din examen så finns det en sommarkurs för dig!

Får man CSN när man går sommarkurser?

Ja, när du läser en sommarkurs har du rätt till CSN om du uppfyller dessa krav:

  • Kursen eller utbildningen måste ge rätt till studiemedel
  • Skolan måste ha rapporterat in kursen som en sommarkurs till CSN
  • Du måste studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni–augusti. Om du läser en kurs eller utbildning som är uppdelad på flera perioder, måste en period omfatta minst tre sammanhängande veckor
  • Du måste vara registrerad på kursen

Självstudier under sommaren ger inte rätt till studiemedel. Självstudier innebär att du exempelvis läser in en kurs som inte har studietid förlagd till sommaren. 

Gör ditt examensarbete under sommaren

Inom vissa ämnen kan du även göra ditt examensarbete på sommaren. Du behöver då söka kursen via antagning.se för att få CSN eftersom att självstudier på sommaren är inte CSN-grundande.

Sommarkurser på distans

Många av de sommarkurser som erbjuds går att läsa på distans. Det är perfekt för dig som vill läsa en kurs inom ett specifikt ämne men inte vill behöva flytta någonstans. 

Här hittar du alla sommarkurser som finns på distans!

Läs en sommarkurs på folkhögskola 

Många folkhögskolor erbjuder sommarkurser inom kreativa och konstnärliga ämnen. De flesta sommarkurser på folkhögskola är inte berättigade till csn.  

Finns det sommarkurser utomlands?

Det finns många universitet och college utomlands som erbjuder sommarkurser eller språkkurser. Du kan få CSN samtidigt som du läser en sommarkurs utomlands, villkoren är olika beroende på om du studerar inom eller utanför EU/EES och Schweiz. Läs mer på csn.se!

Här hittar du alla sommarkurser utomlands!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv