Visa allastudier.se som: Mobil

Ditt resultat:

Humaniora

SAMHÄLLS- OCH KULTURINTRESSERAD – KUNSKAPSTÖRSTIG – TÄNKARE- 
SER HELHETSPERSPEKTIV - PEDAGOGISK

Ämnen inom humaniora och samhällsvetenskap kan leda till en mängd olika jobb. Beroende på vad just du är intresserad av kan du bli allt från lärare till statsvetare. Här få du möjlighet att specialisera dig inom ett ämne som just du tycker är intressant!

Som person är du samhälls- och kulturintresserad, och du vill veta mycket om mycket! Du har inga problem med sätta dig in ordentligt i frågor som du är intresserad av – och inte heller att förstå kopplingar mellan olika ämnnen eller att se helhetsperspektiv. Att på ett pedagogiskt sätt kunna förklara det du har kunskap om är du expert på. Det gör att du kan förmedla din kunskap till många andra runtomkring dig.

SAMHÄLLSVETENSKAP

Är du intresserad av genusvetenskap, statsvetenskap eller internationella relationer? För dig som har ett stort samhällsintresse passar denna yrkesväg perfekt!

Som samhällsvetare har du en bred utbildning i ryggen som gör att du kan jobba inom många olika områden. Samhällsvetare har nämligen ett helhetsperspektiv på hur samhället ser ut och fungerar, och har kunskaper som kan hjälpa vårt samhälle att utvecklas. Med det sagt kan du självklart välja en inriktning i din utbildning eller ditt karriärval där du får nischa dig mer inom ett område du tycker är extra intressant. Du kan bland annat jobba som handläggare, informatör, eller med utredningsarbete på kommuner, myndigheter, företag eller inom politiken.

OMRÅDEN INOM SAMHÄLLSVETENSKAP:

Bistånd och U-länder
Genusvetenskap
Samhällsvetenskap
Statistik
Statsvetenskap

KULTUR/HUMANISTISKA INRIKTNINGAR

Inom kultur och humanistiska inriktningar finns många spännande yrken att utforska, exempelvis inom historia, litteraturvetenskap och konstvetenskap – vad väljer du?

Väljer du att gå en utbildning med någon typ av kultur-/humanistisk inriktning kan du jobba inom en rad olika yrkesområden. Beroende på vad du är intresserad av kan jobbet och ämnet du är expert inom variera mycket. Vill du till exempelvis bli historiker kan du bland annat jobba på högskola och universitet eller som museipedagog. Väljer du en inriktning inom litteraturvetenskap kan du i framtiden ha chansen att jobba på ett förlag eller som skribent.

OMRÅDEN INOM KULTUR/HUMANISTISKA INRIKTNINGAR:

Arkeologi
Filosofi
Historia
Internationellt
Konstvetenskap
Kulturvetenskap
Litteraturvetenskap
Religionsvetenskap

UTBILDNING/PEDAGOGIK

Vill du vara en person som kan göra skillnad för barn, ungdomar och vuxna? Genom att välja en yrkesväg inom utbildning och pedagogik får du möjlighet att lära ut och vägleda, och ha ett jobb som är både utvecklande och givande. 

Pedagog är en benämning som kan innebära flera olika yrken – med den gemensamma faktorn att du i ditt yrke får undervisa och på ett pedagogiskt sätt lära andra personer det du har kunskap om. Detta är ett utvecklande yrke där du får träffa och undervisa barn, ungdomar och vuxna, och se dem utvecklas.

Kanske vill du jobba som ...

LÄRARE OCH FRITIDSLEDARE
Grundskolelärare, gymnasielärare eller fritidspedagog? Idag är efterfrågan stor på utbildade pedagoger, och inom yrket har du flera vägar att gå. Kanske vill du jobba som lärare på lågstadiet, eller bli ämneslärare på gymnasiet? Som lärare får du planera, undervisa och utvärdera. Du får se både hur din klass och varje enskild elev utvecklas, och du får vara en person som är en trygghet för många.

Utbildningar till Lärare
Utbildningar till Fritidsledare

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE
Som studie- och yrkesvägledare får du träffa många människor och hjälpa dem med frågor kring deras framtida utbildning och karriär. Du får vara en person som många vänder sig till för hjälp, och du får informera och vägleda personer inför deras studie- och yrkesval.

Utbildningar till Studie- och yrkesvägledare

ANDRA YRKEN INOM OMRÅDET:

Dramapedagog
Pedagogik
Specialpedagog

JURIDIK

Vill du bli affärsjurist, jobba med familjerätt, eller varumärkesskydd? Detta är bara några exempel på vad du kan jobba inom som jurist. Jurister är experter på lag och avtal och behövs inom många olika områden.

Som jurist kan du jobba inom olika sektorer, bland annat på privata företag, inom kommun eller statlig förvaltning. Dina arbetsuppgifter kan variera mycket, allt från att träffa klienter till att jobba mycket administrativt med att ta fram material och göra utredningar. Du är expert på frågor om lag och avtal, och kan hjälpa både privatpersoner och företag med deras juridiska frågor. Beroende på vad du väljer för inriktning får du jobba med olika typer av områden och frågor – allt från arvsrätt till arbetsrätt.

Utbildningar inom Juridik

KÄNDES DETTA INTE SOM DU?

Känns det inte som att denna yrkesväg passar dig? Här kan du läsa om de andra yrkesvägarna.

Ekonomi, organisation & personal, Estetiska yrkenHälsa, välmående & omsorg, KommunikationNaturvetenskap, Tekniska yrken, Serviceyrken

Senast uppdaterad: 26 feb 2020

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön