16 apr 2019

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux.

Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket.

– Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund, undervisningsråd på Skolverket.

Bland de uppgifter som Skolverket vill ha in finns elevernas kön, ålder och om de är födda i Sverige, Europa eller utanför Europa. Kommunerna ska också redovisa vad eleverna gjorde före utbildningen, vad de gör efteråt och hur de finansierar sina studier. Men de senare frågorna har många kommuner varit för dåliga på att följa upp.

Staten satsar cirka en miljard kronor på den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen under 2010. Satsningen ska motverka bristen på yrkesutbildade personer.

Eftersom yrkesutbildningar ofta är dyrare än utbildning i teoretiska ämnen uppger många kommuner att de inte skulle haft råd med yrkesvux utan det statliga bidraget.

De kommuner som inte bättrar sig kan nu förlora sitt bidrag.

– De får lite längre tid på sig att lämna in uppgifterna, men gör de inte det vidtar vi åtgärder, säger Eva Nordlund.

Fakta: Yrkesvux

Yrkesvux är en satsning på yrkesinriktade kurser inom den kommunala vuxenutbildningen som regeringen införde 2009.

Syftet är att motverka brist på personer med yrkesutbildning. Yrkesvux är till för dem som saknar en yrkesutbildning på gymnasienivå eller behöver komplettera den.

Antalet platser har ökat kraftigt – från 5 600 platser förra året till 23 000 platser i slutet av 2010.

Källa: Skolverket

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Lärling – mitt i smeten

Johanna Leidvik spenderar en dag i skolan, fyra på sin arbetsplats. För den som snabbt vill lära sig ett yrke, är lärlingsutbildning genom Komvux ett alternativ. Efter två veckor orienteringskurs på skolan går man direkt ut på en arbetsplats. – Det som är bra är att du är i verkligheten från början, du får direkt förståelse för vad yrket innebär. Du måste jobba i tempo från dag ett och får det rät ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Pluggade och fick ett nytt liv

För kommunen var det en lönsam investering. För Alina Narmontiene innebar det ett nytt liv. Nu vill Almega, att den så kallade Nacka-modellen ska införas i hela landet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer