18 mar 2016

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök – i dag är han färdigutbildad kock.

De allra flesta av oss är överens om att det är roligt att lära sig något nytt, däremot lär vi oss gärna saker på olika sätt. Lyckligtvis är alternativen bland utbildningsformerna många, och för den som föredrar mycket praktik under sina studier passar en lärlingsutbildning perfekt.

Som lärling tillbringar du större delen av undervisningen på en arbetsplats. Du får en handledare som garanterar att alla viktiga moment inom det framtida yrket lärs ut på rätt sätt. 

Att tidigt få en tydlig bild av vad yrket innebär är en av de främsta anledningarna till att folk söker sig till lärlingsutbildningarna. Så
var det även för tjugotreårige Christoffer, som sedan en månad tillbaka arbetar som kock.

– Jag valde en lärlingsutbildning eftersom man väldigt snabbt kommer in i yrket, samt skaffar sig kontakter och yrkesvana på ett roligare och mer konkret sätt än man gör med en teoretisk
utbildning, berättar Christoffer. 

Möjligheterna att få jobb efter tiden som lärling är goda eftersom utbildningarna är anpassade efter behovet på arbetsmarknaden. Detta gäller särskilt restaurangbranschen, där samtliga yrken är bristyrken.

Christoffer hade aldrig arbetat i ett professionellt kök innan han påbörjade sin utbildning, men eftersom han hade intresse och passion för matlagning var bristen på erfarenhet inget hinder.

– Innan jag började som lärling hade jag bara lagat mat hemma och tyckte att det var kul, men jag hade aldrig kunnat gissa att jag faktiskt skulle bli kock! Första dagen på praktiken var väldigt spännande, men det jag minns främst är hur nervös jag var.

Möjligheterna att prova flera praktikplatser under utbildningen ger lärlingen chans att upptäcka flera led inom branschen. Christoffer är glad att han själv kunde vara med och påverka beslutet om vilka arbetsplatser han skulle placeras på, men understryker att det också är klokt att lyssna på skolans rekommendationer. I slutändan är det skolan som ansvarar över att arbetsplatsen är lämplig, och att handledaren är kvalificerad.

I Christoffers fall blev det praktik på två olika arbetsplatser, ett storkök med lunchservering och den à la carte-restaurang han nu har fått jobb på. Han fick också praktisera på ett hotell i Österrike, som han kom till via ett stipendium.

– Ansvarige för kockutbildningen kontaktade mig och sa att jag var lämplig för stipendiet, som innebar en månads praktik utomlands. Jag fick välja mellan att åka till Österrike, England, Italien eller Frankrike, och valde då Österrike. Det var väldigt lärorikt, men lite knepigt språkmässigt! Jag kunde bara prata engelska med de andra kockarna, och engelska var inte direkt deras starkaste sida.

Under utbildningen spenderade Christoffer fyra dagar i veckan i köket där han lärde sig jobbet av professionella kockar, och en dag i veckan var schemalagd i skolan. För att kunna fokusera på både teorin och det praktiska arbetet gäller det att vara skärpt.

– Det som var mest utmanande var att få ihop 32 timmars
arbete med teorilektioner, prov och inlämningsuppgifter. Man är inte alltid så pigg efter en hel dag i köket, och när man då ska sätta sig ner och studera krävs det disciplin.

Christoffer poängterar  att disciplin är viktigt under hela utbildningen, chansen att få jobb efteråt hänger på att man visar goda resultat under tiden som lärling.

– Mina absolut bästa tips är att komma i tid, vara ordningsam
och ödmjuk. Man måste också tänka på att det är ett otroligt fysiskt jobb att vara kock. Det förekommer tunga lyft och stress
tillhör vardagen, så det är en fördel om man är stresstålig och klarar av ett högt tempo.

Allastudier redaktionen
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux. Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket. – Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga när och hur du vill

Glöm att sitta i skolbänken mellan åtta och tre. Allt fler på Komvux väljer flexibla studier där du pluggar på egen hand i din egen takt. Agnes pluggar matte och jobbar samtidigt. Sökfunktion: Hitta din komvuxutbildning  Hitta din komvuxutbildning på distans – Vi ser ett ökat tryck på flexibla studier. Folk vill kunna kombinera till exempel studier och jobb och vill inte vara låsta, säger Bir ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-22

5 fördelar med att plugga på komvux

Är du osäker på om en komvuxutbildning är rätt för dig? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på komvux för att du ska hitta den utbildningsform som passar dig bäst.

Läs mer