12 okt 2021

Polisens tips inför rekryteringen

Vill du bli polis? Här får du de bästa tipsen på hur du kommer in på den åtråvärda utbildningen. Från och med våren ändras antagningsreglerna.

Varje år söker sig tusentals förhoppningsfulla studenter till Polisutbildningen. Bara ett hundratal kommer in. Polisens Marie Andersson har ett viktigt tips: Lyssna inte för mycket på tips.

– Vi försöker vara försiktiga med att ge tips om utbildningar. Man kan övertolka och tro att man automatiskt kommer in bara för att man gått en viss utbildning, säger Marie Andersson.

För att alls vara behörig till Polishögskolan måste du uppnå de formella kraven. Marie säger att en person som vill bli polis måste ha ett rättspatos och behandla alla människor lika.

– Pröva dig själv, tycker du om att arbeta för och med människor? Det kan du lära dig mer om genom att plugga psykologi eller filosofi, eller att jobba i affär.

Marie säger att man gärna vill ha poliser med olika bakgrund. Utbildningar inom juridik och beteendevetenskap är bra att ha.

– Men det är inte mer värt än exempelvis statsvetenskap eller kriminologi. Eller kunskaper i språk eller olika kulturer. Allt är intressant som kan bidra till polisens arbete, säger Marie Andersson.

Studiefakta

Komvux

Högskola

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare. Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver. Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

10 utbildningar som ger högst lön

Efter att du pluggat klart är det dags att få jobb. Välj rätt utbildning så kan din lön bli riktigt hög. Här hittar du lönetoppen. 10 utbildningar i topp Källa: Svenskt Näringsliv, 2011. 2 FRÅGOR till Lars Bergman, rektor på Handelshögskolan: Enligt ny statistik kommer Handelshögskolan i Stockholm på andra plats i löneligan. Hur kan ni bli ännu bättre?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Ny rapport visar var du har störst chans att få jobb just nu. Och det är inom teknikbranscherna som bristen på arbetskraft är störst. Arbetsgivarna söker med ljus och lykta efter kompetent personal inom teknik. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” är arbetsmarknaden de närmaste åren stark för just data- och teknikyrken. Daniel Kressin, 23, gick sin egen väg efter gymnasiet.
Läs mer