07 okt 2021

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Ny rapport visar var du har störst chans att få jobb just nu. Och det är inom teknikbranscherna som bristen på arbetskraft är störst.

Arbetsgivarna söker med ljus och lykta efter kompetent personal inom teknik. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” är arbetsmarknaden de närmaste åren stark för just data- och teknikyrken.

Daniel Kressin, 23, gick sin egen väg efter gymnasiet. Han jobbade ett par år och när han till sist hoppade på en ingenjörsutbildning i Göteborg var han inte nöjd. Han saknade närheten till arbetslivet.

– Till slut hittade jag det här och det passade som hand i handske för mig, säger Daniel.

I dag går han andra året på den 2,75 år långa yrkeshögskoleutbildningen till maskinkonstruktör/CAD-designerTeknikhögskolan i Stockholm. Precis som med andra YH-utbildningar är den utformad tillsammans med arbetsgivare för att fylla ett behov.

– Det är en väldigt nischad utbildning, det är inte så brett som en högskoleutbildning. Det var därför jag hamnade här. Detta ville jag göra. Jag ville inte ha bredd.

Daniel tycker att största skillnaden mellan högskola och YH är att undervisningen på yrkeshögskolan är mer praktiskt anpassad och närmare arbetslivet. Han håller tummarna för att bli eftertraktad på arbetsmarknaden efter examen.

– Jag hoppas att det leder till jobb! Utbildningsformen finns ju inte om det inte finns en efterfrågan på arbetskraften, säger Daniel.

Yrken med mest brist på arbetskraft 2012

Byggnadsplåtslagare
VVS-ingenjör
Civilingenjörer, elkraft
Civilingenjörer, bygg och anläggning
Läkare
Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
Förskollärare
Operationssjuksköterskor
Civilingenjörer, maskin
Systemerare/
programmerare
Lastbilsmekaniker
Civilingenjörer, elektronik och teleteknik
Sjuksköterskor,
psykiatrisk vård
Geriatriksjuksköterskor

Källa: Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” från juni 2011

Tre tekniska framtidsbranscher

Störst brist
Bygg. När det byggs nytt behövs det många bygg-ingenjörer och högskoleingenjörer. Byggnads­ingen- jörer hör till de yrken där bristen på arbetskraft är störst. Du kan bland annat få jobba med projektledning. Erfaren personal efterfrågas, men också ny­- utexaminerad är intressant.

Ett brett val
Maskin. Maskinutbildningar är breda. De är mer inne på konstruktionssidan men kan jobba brett. En poäng med ingenjörsutbildningar är att du kan jobba brett och jobba överallt, inom många branscher. Det är ett klokt val om du tycker det är intressant.

Spännande
Data. Civilingenjörer med datainriktning kan få flera spännande arbetsuppgifter som exempelvis programmerare och systemutvecklare. Olika civilingenjörsbakgrund kan leda in på data, som elektro eller teknisk fysik.

Källa: Tommy Olsson, yrkesanalytiker Arbetsförmedlingen

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Måste kunna agera som affärsman"

– Jag älskar att vara ute i naturen, och växte upp med en mamma som var ”Mulle-tant” och en hurtig norrman till pappa. Så det är kanske inte så konstigt att jag blev som jag blev, säger Ola Skinnarmo med ett leende. Han är kvick i sina kommentarer och räds inte att använda en kaxig ton när han berättar om sina upplevelser. Hitta utbildningar: Utbildningar inom kommunikationUtbildningar inom affär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt. – Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna. Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och an ...
Läs mer