Så blir du äventyrare

Så blir du äventyrare
Foto: Vega Expeditions

Vill du jobba som äventyrare? Då gäller hård träning, utbildning och modet att följa din dröm. Men det är inte viktigast.

– Man vill testa sina gränser, främst fysiskt, och göra det utomhus. Det man trodde var omöjligt, det är möjligt, säger Vera Simonsson.

Vera blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2009 efter att hon hade skidat 140 mil genom norra Kanadas vildmark. Hon har flera års erfarenhet som äventyrare, bland annat från Svalbard och Spetsbergen. I dag arbetar hon som guide, föredragshållare och glaciärinstruktör.

– Det handlar om kärleken till naturen, den är så fascinerande. Man är utsatt för naturkrafterna, de styr och man kan inte kontrollera det. Man känner sig så levande.

Det finns många sätt att utbilda sig inför ett äventyrligt liv. Bland annat finns flera kurser inom äventyr och friluftsliv. Själv har Vera studerat olika friluftsutbildningar i kombination med biologistudier vid Umeå universitet och i Kanada. Utbildningarna har gett en bra grund men Vera säger att de inte är viktigast.

– Mest handlar det om egna erfarenheter. Visst måste man utbilda sig i klättring, glaciärvandring och isklättring, men det krävs att man är trygg i sig själv. Du får inte vara rädd att testa själv, du behöver inte ha den bästa utrustningen, säger Vera.

Vera tipsar: Så blir du äventyrare

  • Våga testa, följ din dröm.
  • Är du tillräckligt motiverad kan du nå hur högt som helst.
  • Stycka upp målet i delmål, det ger dig erfarenheter på vägen.

Läs mer:

Fråga SYV