Stipendierna ger honom chansen

Foto: Martin Johansson

Snowboardåkaren Jesper Carlqvists nyckel till framgång har varit stipendier. Nu ska han söka till ett snowboardgymnasium. Här hittar du stipendietipsen.

Jesper Carlqvist, 15, kommer från Viksjö utanför Stockholm. Vid svenska mästerskapen i snowboard 09/10 blev han tvåa i ­half­pipe och trea i slopestyle i ungdomsklassen. Förebilderna är Niklas Mattsson och bröderna Halldor och Eiki Helgason.

– Jag vet inte riktigt varför det blev snowboard. Det är en actionfylld sport, man känner adrenalinet, det är härligt i backen. Du åker bort alla problem. Man har så jättestor åkglädje så man är nästan alltid glad, säger Jesper.

Nyckeln till Jespers framgångar har varit två stipendier från Y-mens club och Stöd och Stipendier. Tack vare stipendierna har han kunnat resa till snowboardbackar utomlands och köpa bättre utrustning.

– De har verkligen varit till jättestor hjälp. Bland det viktigaste är att resa, då blir man känd och det är viktigt har jag hört.

Men Jesper vill inte kalla sig snowboardproffs.

– Nej, jag har fått stipendier men jag har ingen regelbunden inkomst. Jag kan inte kalla mig proffs än.

Nu när det är dags att ­söka till gymnasiet har Jesper siktet inställt på riks­intaget till Malung-Sälens gymnasieskola där han kan ägna gymnasietiden åt sin sport. Alla tre idolerna Niklas, Halldor och Eiki har pluggat där.

– Det gäller att prestera bra på uttagningarna, säger Jesper. Jag hoppas.

Tips: Så får du stipendier

  • Hitta. Ett sätt är att söka i länsstyrelsens databas över stipendier. Ett annat är att se vilka stipendier som finns på ditt lärosäte – fråga din studentkår om hjälp. Du kan till exempel söka för studier, idrott, hantverk, kulturella projekt och sociala ändamål.
  • Uppfyll villkoren. De flesta stipendier kan inte sökas av vem som helst. Vanligtvis måste du uppfylla vissa villkor. För-utom de mest uppenbara kraven (som att du måste syssla med idrott för att få idrottsstipendium) brukar det vara krav på att du ska komma från en viss ort.
  • Sök. Ansökningen till ett stipendium bör innehålla en meritförteckning, betyg, rekommendationsbrev, referenser och en kostnadsplan. Kom ihåg att spara en kopia av din ansökan.

Fakta: Stipendier

Fråga SYV