21 okt 2021

Roligt program gör studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det man brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men låt dig inte styras för mycket av arbetsmarknaden, råder studievägledare. Och kom ihåg att plugget ska vara roligt.

För David Ristic Dämfors som går i nian på Kvarnbergsskolan i Huddinge utanför Stockholm är det viktigt att välja ett program som gör det möjligt att plugga vidare.

– Om man väljer natur, till exempel, så har man hela smörgåsbordet framför sig. När man söker till högskolan kan man välja vad man vill, det är inte så inriktat, säger han.

Flera av hans kompisar resonerar likadant och tänker välja teoretiska program. Men skolkamraten Josef Bargares vill gå en lärlingsutbildning:

– Jag vill jobba med händerna och kroppen. Bygg är roligt och med vvs är det lättare att få jobb. Det är bra med pengar också, säger han.

Han har inte funderat på om han vill plugga vidare efter gymnasiet.

Den som ska välja program bör ändå ställa sig frågan: Vill jag läsa vidare på högskolan senare? Då är det bra att välja kurser som ger högskolebehörighet, tycker Kari Martis, studie- och yrkesvägledare på Engelbrektsskolan i Örebro.

Men hon betonar att det också är viktigt att gå efter intresse – om det är roligt, så går studierna bättre.

– Det är bättre att ha gått ett yrkesprogram med fullständiga betyg, än ett högskoleförberedande program och komma ut utan betyg, säger hon.

Sofia Tjernberg på Kvarnbergsskolan vet precis vad hon vill bli efter gymnasiet: polis. Hon ska välja samhällsprogrammet med idrottsprofil – att gå på en rolig utbildning är viktigt, tycker hon:

– Ska man gå tre år till ska man göra något kul, annars kommer man inte att orka.

Viktiga länkar

Gymnasieprogram

Spetsutbildningar på gymnasiet

Fakta: Nya antagningsregler

Nya antagningsregler gäller från och med hösten 2011.

För alla gymnasieprogram krävs, precis som tidigare, godkända slutbetyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska.

För att bli antagen till ett yrkesprogram krävs dessutom godkända betyg i minst fem andra ämnen.

För att bli antagen till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i minst nio andra ämnen.

För ekonomi-, samhällsvetenskapliga samt det humanistiska programmet ska fyra av de nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.

För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.



Källa: Skolverket

Fakta: Viktiga datum

Sista ansökningsdag till gymnasiet varierar från kommun till kommun. För Stockholmsregionen gäller den 24 februari, för både Göteborgs- och Skåneregionen gäller den 1 mars.

Preliminärt antagningsbesked ges i slutet av april.

Sista dag för omval i mitten av maj.

Slutligt antagningsbesked lämnas i slutet av juni–början av juli.

I augusti–september sker reservintagning.

Källa: Skolverket

AllaStudier.se / TT

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb. Sökfunktion: Hitta din utbildning inom bygg och anläggning Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Moa kombinerar gymnasiet med musikkarriär

18-åriga Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. För Alla Studier berättar hon om kombinationen gymnasieelev och kändis. Den skönsjungande och charmiga 18-åringen Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. Nu varvar hon sina gymnasiestudier hemma i Alingsås med inspelningar och koncerte ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer