Anders Öfvergård
08 okt 2021

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb.

Sökfunktion:

Hitta din utbildning inom bygg och anläggning

Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt. En sommar vidareutbildade han sig till möbelsnickare.

– Det är kul att bygga. Pappa var byggare och jag har alltid varit intresserad, och jag ville ha en riktig teknisk utbildning.

I TV-programmet har Anders gjort sig känd för att skälla ut amatörbyggare. Men Anders tycker inte att fler skulle behöva utbilda sig inom teknik och bygg.

– Det går upp och ner med konjunkturerna. Ibland ska ju alla läsa IT-utbildningar! Nu är det mycket inom bygg igen. Man ska inte vara rädd att göra det man vill, samhället funkar inte om alla gör samma saker.

Han har gjort mycket på vägen. Bland annat har han haft butiker och arbetat med reklam. Anders menar att det viktigaste är att ha ett stort nätverk och att känna mycket folk. Om du har ett driv och ett nätverk har du stora möjligheter.

– Det är jätteviktigt med nätverk. Har du det och är villig att hugga i så går du långt. Generationen som är mellan 20 och 25 nu, som växte upp under IT-boomen, den blev försoffad. Det är svårt att hitta folk i den åldern som vill jobba. Visar du hunger så går du långt.

Anders tipsar: Så får du mitt jobb

  • Var helt öppen, var inte rädd för att prova nya saker.
  • Var driven, ta för dig och ta i.
  • Se inga begränsningar.
  • Sätt ingen prestige i titlar – i Sverige kan du utveckla en sopåkartjänst till något stort.
  • Lär dig göra fel! Misslyckas du så blir det bättre.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-08

Urartad fest - nytt sätt att marknadsföra

Ebba Sjöberg och Lena Thulin drog ihop sin klass för en eftermiddag på stan. Det blev en av de mest annorlunda marknadsföringsinsatserna för en utbildning vi har sett. En urartad fest som behöver en utbildad eventkoordinator. En lullig festdeltagare kommer fram och frågar var man fyller på champagnen. Några dansar i otakt och undrar när bandet egentligen ska börja spela.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Sökfunktion: Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med job ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det du brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men kom ihåg att plugget ska vara roligt.

Läs mer