Utbildningen för dig som älskar böcker

Foto: Scanpix

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament.

Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig. Därför har skolan studenter från bland annat Danmark, Tyskland och Japan.

Hitta utbildning:

– Vi har arton studenter sammanlagt. Tjugo till trettio söker men vi tar in ungefär sju-åtta stycken varje år. Det beror på hur många som slutar, berättar Leif Halldorf som är lärare på utbildningen.

Grundutbildningen pågår i två år. Därefter söker man till ett tredje år som heter ”Historiska bokband”. Som student lär du dig bland annat att göra papper och att jobba med både bladguld och pergament.

– Det är som inom alla branscher, det är hård konkurrens. De jobb som finns är exempelvis på arkiv och universitetsbibliotek. Andra startar eget eller tar över en firma. Det är ett väldigt speciellt hantverk. Det är ett pilligt jobb, halva millimetrar avgör om det blir snyggt.

Studera utomlands:

Leif säger att flera av hans studenter går vidare till konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet, där de läser inriktningen mot papper. För att söka sig till bokbinderiutbildningen i Leksand behövs inga förkunskaper.

– Vi har intervjuer och där märker vi om de är intresserade eller om de bara är hitskickade från Arbetsförmedlingen, säger Leif.

Andra utbildningar inom bokindustrin är en fem dagars utbildning i bokbindning i Hallsberg och yrkeshögskoleutbildningen till grafisk binderitekniker i Tumba.

Fråga SYV