16 apr 2019

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament.

Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig. Därför har skolan studenter från bland annat Danmark, Tyskland och Japan.

Hitta utbildning:

Konservatorsprogrammet

Utbildningar inom bokbinderi

– Vi har arton studenter sammanlagt. Tjugo till trettio söker men vi tar in ungefär sju-åtta stycken varje år. Det beror på hur många som slutar, berättar Leif Halldorf som är lärare på utbildningen.

Grundutbildningen pågår i två år. Därefter söker man till ett tredje år som heter ”Historiska bokband”. Som student lär du dig bland annat att göra papper och att jobba med både bladguld och pergament.

– Det är som inom alla branscher, det är hård konkurrens. De jobb som finns är exempelvis på arkiv och universitetsbibliotek. Andra startar eget eller tar över en firma. Det är ett väldigt speciellt hantverk. Det är ett pilligt jobb, halva millimetrar avgör om det blir snyggt.

Studera utomlands:

Studera i Japan

Studera i Tyskland

Studera i Danmark

Leif säger att flera av hans studenter går vidare till konservatorsprogrammet vid Göteborgs universitet, där de läser inriktningen mot papper. För att söka sig till bokbinderiutbildningen i Leksand behövs inga förkunskaper.

– Vi har intervjuer och där märker vi om de är intresserade eller om de bara är hitskickade från Arbetsförmedlingen, säger Leif.

Andra utbildningar inom bokindustrin är en fem dagars utbildning i bokbindning i Hallsberg och yrkeshögskoleutbildningen till grafisk binderitekniker i Tumba.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här är de hetaste YH-utbildningarna

Topplistan över de mest populära YH-utbildningarna i Sverige visar upp ett brett spektra av utbildningar. Event marketing & evenemangsledning och byggnadsingenjör finns i topp. Sökfunktion: Hitta din YH-utbildning I toppskicktet av listan hittar vi utbildningen till byggnadsingenjör på Nackademin. Utbildningsledare Benedicte Wåhlin på Nackademin i Solna vet varför.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Plugga alternativt

Glöm läroplaner, tentor och lärarledda lektioner. Det finns utbildningar som lär ut på nya, alternativa sätt. Katarina Nilsson pluggar på Hyper Island, där allting baseras på ”learning  by doing” och att utveckla sina egna metoder att lära sig. Katarina Nilsson pluggar eCommerce Business på Hyper Island, en yrkeshögskoleutbildning där allting handlar om att vara i synk med branschen.  Traditi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför valde han kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer